Damir Urban: “Budućnost pripada ženama”

42

Danas se diljem Hrvatske održavaju prosvjedi Dosta! Ugrožavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena! koji se održavaju u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama koje su prošle ili prolaze isto. Na zagrebačkom prosvjedu bio je i riječki glazbenik Damir Urban.

“Naša je ideja bila da prisustvujemo u Rijeci, ali su nas pozvali organizatori zagrebačkog prosvjeda da ako je ikako moguće sjednemo u auto i dođemo odsvirati. To smo objeručke prihvatili i došli”, govori Damir Urban za N1.

Kaže da su likovi pjesme koju će večeras izvesti na Trgu bana Jelačića žene i da je upravo zbog njih pjesma i nastala. “Pjesma je nastala kako bi osnažila žene uopće u ostvarenju svojih prava. Problem je što ljudi ovo sve vole ispolitizirati i svesti na nekakva vjerska pitanja”, govori Urban.

“Ovdje pričamo o Zakonu o prekidu trudnoće i pridržavanju zakona. U ovom slučaju zapravo izigravaju vlastite zakone i izbjegavaju njihovo izvršenje. Rečenice gdje ministar zdravstva govori da neka se gospođa njemu javi, tako je funkcionirao i bivši gradonačelnik (Bandić, op.a.). Imamo troje djece i iskustva koja imamo u tim prilikama koja nisu bajna, ne mogu ni zamisliti kako to izgleda nekoj djevojci u nekim ruralnim sredinama”, ističe glazbenik.

Muškarci su, kaže, jednostavno dokazali da nisu u stanju izaći na kraj sami sa sobom, a kamoli voditi zemlje. “Vjerujem da budućnost, ako je muškarci uopće ostave, pripada ženama”, zaključio je Urban za N1.

L.B.

Komentari