Capak: U Hrvatskoj je delta soj prisutan u 43% slučajeva. Doći će nam novi val

191

Stigao je 1. srpanj, a u Hrvatskoj nije postignut cilj da se prvom dozom cijepi 50 % odraslih: “Postavili smo si taj cilj od 55 posto populacije s obzirom na to koliko smo mogli nabaviti cjepiva jer smo računali koliko ćemo nabaviti cjepiva, toliko ćemo cijepiti. Međutim, interes je pao, cijepljenje se usporilo. Mnogi ljudi kalkuliraju da se ne žele cijepiti sada, nego da će se cijepiti kasnije, dok vide situaciju, što je loše jer mi ne možemo odraditi ovu turističku sezonu ako se ne cijepimo više”, kazao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak za Novu TV.

Dodao je kako će nam na jesen stići novi val i kako je u Hrvatskoj indijski soj „prisutan 43 % od zadnjeg sekvencioniranja. Širi se brže i može nam stvoriti mnoge probleme.“

Isto tako, Capak je najavio strože mjere na jesen: “Svakako će biti restriktivnije mjere ako nam brojke počnu rasti, jer, s obzirom na to da se nismo dovoljno cijepili, drugog načina da zaštitimo zdravlje građana nema, nego da se uvedu strože mjere.”

Na upit kako će potaknuti ljude da se cijepe, Capak kaže: “To je teško pitanje. Mi smo računali na zdrav razum naših građana. Mislili smo – nabavljeno je dovoljno cjepiva, komunicirali smo da je potrebno da se cijepi 70-80 posto stanovništva da bismo riješili ovaj problem koji imamo, koji je zaustavio globalnu ekonomiju, koji je zaustavio život u svijetu. Jedini način da se riješimo toga je da se cijepimo. Računali smo na to. Međutim, očito smo pogrešno računali. Cijepljenje se usporilo, ali ja još uvijek računam na to da ćemo uspjeti doseći tu razinu uz mjere koje uvodimo.”

Capak se osvrnuo i na putovanja u inozemstvo. Kaže da nema nikakvih ograničenja da Hrvati putuju diljem Europe. “Mi smo u ovom trenutku zeleni, osim dva ili tri područja koja imaju problem s visokom incidencijom”, rekao je i dodao da nema ograničenja da gosti iz EU dolaze u Hrvatsku, ali trebaju imati covid-potvrde.

Komentari