Baranja u objektivu Gordana Trtnja – Priča o mladiću koji je svojim fotografijama i pričama pokrenuo lavinu interesa za netaknuti biser Hrvatske

67
Gordan Trtanj/Fotografija: Gordan Trtanj

U vremenima kada mnogi ulažu goleme novce u turističke svrhe, postoje i entuzijasti koji za svoj kraj čine toliko da im to nitko ne može platiti. Dokaz tome je i ova baranjska priča o mladiću koji ima 29 godina, a za Baranju je učinio mnogo.

Gordan Trtanj prije četiri godine pokrenuo je svoj hashtag Go2Baranja, a potom otvorio Facebook i Instagram stranicu istog imena te tako krenuo u turističku promociju Baranje.

trtanj
Gordan Trtanj/Fotografija: Gordan Trtanj

U početku se sve činilo kao dodatna zanimacija no svojim fotografijama i baranjskim pričama ovaj je mladić doslovce pokrenuo lavinu interesa za ovaj netaknuti biser Hrvatske koji mnogi još nisu otkrili, a riječ je prekrasnim pejzažima, spomenicima, parkom prirode Kopački rit, etno selu Karanac, ali i brojnim drugim destinacijama koje turisti često zaobiđu budući da za njih ne znaju.

Gordan je samouki fotograf no svojim je radovima stvorio interes turistima i zbog njegove priče danas dobrim djelom gosti dolaze u ovaj kraj. Gordan često pomaže lokalnim ljudima kako bi unaprijedili svoju turističku ponudu, a tu je i za turiste koji žele fotografije s odmora pa ih upravo on rado fotografija ukoliko žele foto uspomene iz Baranje.

Ovaj mladi fotograf odabrao je pet, po njemu, najsjajnijih baranjskih destinacija koje predlaže da ih svakako dođete vidjeti. Često mnogi svraćaju u Kopački rit, a kad su već tamo, za svega desetak minuta vožnje mogu vidjeti još nekoliko zanimljivih destinacija.

Draž2-1024×683
Draž/Fotografija: Gordan Trtanj

Baranjski Maldivi
Ukoliko posjetite Baranju u toplijim danima, tu je Draž, odnosno baranjski Maldivi kako ih posjetitelji zovu. Taj prirodni biser zapravo je pješčana plaža na kojoj se možete osvježiti tijekom vrućih mjeseci. Tu imate i prelijepu šetnicu poput one u Kopačkom ritu, a izgrađen je i mol sa sjenicom. Dakako, Draž je i idealno mjesto za ribiče.

Kneževo-1024×683
Kneževo/Fotografija: Gordan Trtanj

Kneževo vrvi bogatom prošlošću
Kneževo je još jedan biser. Iako zapušteno mjesto i nekoć zlatna destinacija Baranje, danas derutno Kneževo nudi povratak u zaboravljene dane. Tu je oaza zelenila, park Marije Kristine koji ima prelijepu arhitekturu i koji priča kako se ovdje nekada dobro živjelo. Imate u Kneževu i dvorac, staro rodilište, napušteni restoran, kino, sakralnu arhitekturu ali i susretljive ljude koji su vam spremni ispričati sve o ovom nekoć bogatom baranjskom mjestu.

kneževo1
Kneževo/Fotografija: Gordan Trtanj

Batina3-1024×683

Batina/Fotografija: Gordan Trtanj

kino belje
Kino Belje/Fotografija: Gordan Trtanj

Batina, mjesto najljepšeg pogleda
Batina je mjesto za koje se može reći da je tamo ”gdje Dunav ljubi nebo”. Smještena uz Dunav, nudi pogled na Mađarsku i Vojvodinu, a tu je i Zeleni otok koji je poznato kupalište. Batinska bitka također je sjajna povijesna priča, a oduševit će vas i spomenik Julke koji je impresivne veličine. Ovo mjestu na samom kraju Baranje ujedno je i svake godine mjesto moto susreta pa je tako Batina posebno popularna među bajkerima.

Kneževi-Vinogradi2-1024×683
Kneževi Vinogradi/ Fotografija: Gordan Trtanj

Kneževi vinogradi – grad u selu
Kneževi vinogradi čak imaju i svoj bazen, i to ne baš mali pa tako mnogi Osječani ljeti upravo u ovom selu traže osvježenje. Imaju oni i nogometni stadion, teniski teren, ali i ribnjak pa ćete se tako ugodno iznenaditi kada dođete u ovo mjesto koje ima brojne gradske sadržaje pa i ne čudi da su tamošnji stanovnici zadovoljni životom u ovom mjestu.

Zmajevac-1024×683
Zmajevac/Fotografija: Gordan Trtanj
zmajevac1
Zmajevac/Fotografija: Gordan Trtanj

Zmajevac – najbolje mjesto za vinoljupce
Za Zmajevac ste već vjerojatno puno čuli jer ovo je mjesto ipak prava oaza za sve one koji vole dobra vina. Prelijepa vinska cesta skriva brojne surduke koji su danas vinski podrumi, a tu je i vinar Josić koji osim dobre kapljice nudi i sjajnu ponudu hrane pa je tako Zmajevac postao i prava gastro oaza. Vinska cesta je toliko lijepa da bi bez problema mogla biti kulisa za neki film. Ako ništa drugo, zasigurno je dobra pozadina za fotkanje za instagram.

Komentari