Baka i djed iz Like plaćaju alimentaciju za svojeg sina: Zbog toga jedva preživljavaju

168
baka i unuka

Umirovljeni bračni par iz Like plaća alimentaciju jer je njihov sin nakon rastave braka ostao bez primanja. Nažalost, ova situacija dovela ih je na rub siromaštva.

“Suprug i ja plaćali smo 7.000 kuna od naših 9.000 kuna mirovine ili 75% naših mirovina po ovršnom zakonu. Tri i pol godine unuke nismo vidjeli. Ta djeca žude za nama i mi za njima. Mi ćemo otići, nas dvoje, za dan, za mjesec, za godinu. Djeca ostaju, na njima ostaju vječite traume“, rekla je baka ukazavši na ono što ih još više muči od novca.

Naime, prema zakonu kada jedan partner, obično otac, ne plaća alimentaciju, prva sljedeća instancija su djedovi i bake. Odredba prema kojoj bake i djedovi plaćaju alimentaciju umjesto svoje djece, zapravo je model uvezen iz Sjedinjenih Američkih Država, a Sindikat umirovljenika pokušava ga promijeniti posljednjih 9 godina.

Sindikat predlaže da se ta odredba ukine i potraživanja prebace izravno na državni alimentacijski fond koji će djelovati brzo.

Onda oni imaju sredstva prisile. Mogu ga staviti u zatvor, mogu ga tužiti na bilo koji način, mogu mu ovršiti kuću, neku drugu imovinu, istražiti gdje je taj novac, ako ga prikriva – ima i toga. Prema tome, mogućnosti su na strani države i njenog aparata”, napominje za HRT Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika.

Baka i njezin muž i dalje svaki mjesec plaćaju 400 eura alimentacije, u nadi da će novi zakon koji će u proceduru ući iduće godine – donijeti olakšanje njima i mnogima poput njih.

Komentari