Ako velja ne veljuje, onda marač oplakuje…

113
proljeće

Kao posljedica ekstremno tople veljače bez mraza, vegetacija je uranila barem mjesec dana. Krenule su gotovo sve rane voćke, a one koje nisu, krenut će u idućih 10-ak dana. Neki iz kontinentalne Hrvatske javljaju čak i o pucanju pupova kod bagrema, što se uobičajeno događa početkom travnja.

Još ranije nego prijašnjih godina, priroda se probudila i ništa je više ne može zaustaviti, što može završiti loše po nju ako se zabilježi samo jedan jači mraz. Na opasnost takvog scenarija upozoravaju i brojne narodne meteorološke izreke; “Sunča li se mačka u veljači, u ožujku će opet za peć”, “Ako velja ne veljuje, onda marač oplakuje”, “Što velja izmami, to marač opali” i sl.

Ožujak je poznat i kao “luđak”, jer zna donijeti cijeli spektar raznolikih meteoroloških prilika koji su karakteristični za prijelazni mjesec između dva godišnja doba. O turbulentnosti ovog mjeseca dovoljno govori podatak kako je najobilniji snijeg u povijesti u Rijeci pao u ožujku. Datum je bio 10.03.1976. kada su izmjerena 52 centimetara, podsjeća IstraMet.

Danas ćemo pogledati što nam govore meteorološke karte i kakve su tendencije za razvoj vremena u idućim tjednima

Priroda se nažalost prerano probudila, a mogućnost da jači mraz izbjegnemo do kraja travnja je zaista minimalna. Samo je pitanje njegovog intenziteta i trajanja te hoće li pogoditi cijelu regiju ili samo određene mikrolokacije.

Nakon što se dugo na prognostičkim kartama nije događalo ništa značajno, u posljednja 24 sata možemo uočiti nekoliko zanimljivih, i poprilično negativnih stvari.

Situacija na Sjevernoj hemisferi polako će se tijekom prve, prema svemu sudeći i tople dekade ožujka početi mijenjati. Nad Skandinavijom će se razviti polje visokog tlaka zraka, odnosno anticiklona, čini se kako i zapadna strujanja slabe, a sa sjeveroistoka počinju “vrebati” visinske jezgre hladnog zraka. U takvoj situaciji, predviđanje vremena za preostala 3 tjedna ožujka postaje poprilično zahtjevno.

Čak i tjedne prognoze ECMWF-a upućuju na mogućnost promjene sinoptičke situacije u Europi. Naime, karta temperaturnog odstupanja u prvoj dekadi travnja upućuje na prosječene ili malo niže temperature zraka, što može rezultirati jakim maznom, naročito ako se pogode lokalni uvjeti u određenoj regiji kao što je vedra i tiha noć, na što je središnja Istra poprilično osjetljiva.

Ne preostaje nam ništa nego li u idućim danima i tjednima pozorno pratiti stanje na meteorološkim kartama uz nadu kako će nas jača zahladnjenja i mraz ove godine nekim čudom zaobići, jer još su svježa sjećanja na katastrofu početkom travnja 2021. godine.

Tada se nakon snijega temperatura zraka snizila ispod -6 °C, što je rezultiralo golemim štetama. To je bio ekstrem sam po sebi i prouzrokovao bi velike štete čak i u normalnoj godini, međutim i njemu je prethodila neobično topla veljača.

Komentari