11-godišnja djevojčica plakala je krv

259

Pogled na krv koja spontano curi iz djetetovih očiju šokirao bi gotovo svakog roditelja. Za jednu majku u Indiji otkrivanje krvavih suza koje se slijevaju niz kćerino lice bilo je zaista zastrašujuće iskustvo.

Nedavna studija slučaja optamologa sa sveučilišnog Instituta za medicinske znanosti u New Delhiju detaljno opisuje neobičan i nevjerojatno rijedak medicinski fenomen poznat kao hemolakrija kod 11-godišnje djevojčice. Prema majci djevojčice, napadi krvavih suza svakodnevno su se javljali prethodnog tjedna. Bez boli ili jakih emocija, crvene pruge iznenada bi se slijevale na djetetove obraze nekoliko minuta, dva do tri puta dnevno. “Bojim se zdravlja kćeri. Krv koja joj dolazi iz očiju je zastrašujuća. Nadam se da u budućnosti neće biti sličnih epizoda.”

Klinika je napravila niz testova kako bi pronašla uzrok i svaki put dolazila praznih ruku. Pacijentica nije imala povijest traume ili bolesti. Činilo se da su joj suzne žlijezde netaknute, rezultati u krvi jasni, a osim krvnih stanica, tekućina koja se ispuštala iz suznih kanala nije bila ni na koji način neobična. Stručnjaci u klinici nisu mogli smisliti niti jedan trag koji bi im mogao pomoći razumjeti slučaj. Ipak, dok je djevojčica bila pod nadzorom sljedećih nekoliko dana, i dalje bi plakala krvave suze.

Koliko god rijetki bili slučajevi poput nje, šokantna priroda hemolakrije znači da primjere stanja kroz medicinsku povijest nema. Grčki liječnik Aëtius iz Amide možda je mislio na nešto slično kad je opisao dječje bolesti koje uključuju krv koja curi iz ugla oka. Drugi povijesni medicinski pisci poput Antonio Brassavola i Rembertus Dodoens također su navodno prijavili slučajeve povezane s menstruacijom kod adolescentica.

U novije vrijeme izvješća o krvavim suzama mladih žena izvlače mješavinu medicinskog interesa i medijskog senzacionalizma. Prije deset godina National Geographic je dokumentirao sličan slučaj kod 14-godišnje indijske djevojčice po imenu Twinkle Dwivedi, čije se stanje glasovito dovodilo u pitanje kao prijevara na rukama majke djevojke. U 2019. medicinsko istraživanje opisalo je slučaj hemolakrije sličan ovom kod 16-godišnje djevojke koja je primljena u bolnicu u Bangladešu.

Moguće je da bi u barem nekim slučajevima hormoni mogli igrati ulogu. Studija iz 1991. koja je testirala skrivenu ili ‘okultnu’ krv u suzama 125 zdravih dobrovoljaca pronašla je tragove krvi kod gotovo petine njih, najčešće tijekom njihovog menstrualnog ciklusa. Ali uvjet ni na koji način nije ograničen na jedan spol. Prije samo dvije godine u talijanskoj hitnoj službi pojavio se sredovječni muškarac s krvlju iz očiju. U tom je slučaju pronađen mogući uzrok: činilo se da ima hiperemiju konjunktiva, blagi višak krvi u membrani koja je pokrivala njegovu očnu jabučicu.

Postoji mnoštvo drugih zdravstvenih stanja koja bi također mogla pomoći objasniti neke pojave ovog fenomena, poput hemofilije, bolesti zgrušavanja krvi ili sindroma Osler-Weber-Rendu, poremećaja krvnih žila. Neki lijekovi također mogu uzrokovati istjecanje krvi u suzne žlijezde i naravno, uvijek postoji mogućnost nekakvih trikova.

Nažalost, u slučaju ove siromašne 11-godišnje i njezine uznemirene majke, nijedno od ovih objašnjenja ne nudi duševni mir. Njena dijagnoza hemolakrije i dalje je ‘idiopatska’ (nepoznatog uzroka). Dobra vijest je da nema razloga da mislite da su suze krvi razlog za stalnu zabrinutost. U stvari, lako bi mogle nestati jednako čudno i iznenada kao što su započele.

Izvor: Science Alert

Komentari