Vodimo vas na San ivanjske noći

Neoklasični balet prema Shakespeareovoj drami, uz izabranu glazbu Glassa, Vivaldija, Richtera i Mendelssohna

379

Zasigurno jedna od prvih premijera u svijetu i prva u Hrvatskoj, 23. siječnja 2016., na početku godine u kojoj cijeli svijet obilježava 400. obljetnicu smrti pjesnika i dramatičara Williama Shakespearea (1564. -1616.), neoklasični je balet San ivanjske noći, u koreografiji i režiji Lea Mujića.

Nakon što je s iznimno velikim uspjehom u pokret pretočio nekoliko književnih klasika, Leo Mujić, koji je nakon iznimne plesačke karijere postao i svjetski poznat koreograf, na riječkoj pozornici stvara autorsku baletnu interpretaciju istoimene Shakespeareove drame.

Unutar ispoštovane fabule, s likovima i odnosima koje je tako kompleksno isprepleo Shakespeare, a uz odabir glazbe (Vivaldi, Richter, Mendelssohn, Martinez, Glass) i Shakespeareove stihove na engleskom (govori ih izvorni govornik, član riječkog baletnog ansambla Owen Lane), koreograf pri osvjetljavanju spodoba i vilenjaka u svakome, postavlja pitanja:

Budimo li se isti? Koji problemi nastaju u nama kao posljedica prelaska iz sna u javu? Koja su iskustva iz života potrebna da se probudimo (ne) isti? Što je realnost ako trećinu života provedemo spavajući?

Što znači kad netko kaže sanjao sam te?

Shakespeare nas ljulja izmedju sna i jave u šumi osobnih želja, strasti, frustracija te tuđih zahtjeva, obaveza i čudesnih promjena. Nivo svijesti u kome se nalazimo dok sanjamo, tko smo i kakvi sve možemo biti, u kakve se situacije možemo dovesti i kakve sve odnose možemo ostvariti s drugim ljudima, najveća su inspiracija za stvaranje ovog baleta. Krećem u osvjetljavanje spodoba i vilenjaka skrivenih u nama samima.

U predstavi nastupaju članovi riječkog Baleta. Pored premijere 23. siječnja u 19:30, reprize će uslijediti 25., 26. i 27. siječnja.

Vodimo naravno i neke čitatelje Teklića na premijeru ovog baleta, najsretnije među onima koji nam ostave svoje cijenjene podatke:

Ulaznice su osvojile Adriana Miočević i Vesna Bralić. Čestitamo!

Komentari