Presladak video! Kakadui u Australiji uče jedni druge kako otvarati kante za smeće

37

Australijski kakadui brzo su se pretvorili u velike gradske ptice. U Sydneyu su se ove velike, bijele i bučne papige (Cacatua galerita) u potpunosti prilagodile urbanom okruženju, utažujući žeđ u javnim česmama i tražeći hranu na ulicama.

Neki su čak naučili kako otvarati poklopce kanti za smeće kako bi pročešljali po otpadu tražeći ostatke hrane. Sada su istraživači primijetili da se ovaj fenomen širi na desetke novih predgrađa u Sydneyu, a razlog bi mogao biti u kulturnom učenju ptica.

Čak i kada stanovnici ovih područja pokušavaju otežati otvaranje kanti ciglama ili kamenjem, kakadui su smislili kako srušiti te teške predmete na zemlju. Jednom kad se ta prepreka ukloni, gladne ptice mogu kljunom otvoriti poklopaci.

Ova jedinstvena vještina sada je postala toliko raširena u Sydneyu da znanstvenici misle da papige oponašaju i uče jedne od drugih – znak kulturne evolucije. Sumnja se temelji na stotinama zapažanja stanovnika grada. Istraživački tim, predvođen biologinjom Barbarom Klump s Instituta za ponašanje životinja Max Planck u Njemačkoj, prikupio je 1.396 izvještaja stanovnika iz 478 predgrađa Sydneya koji su pitali otvaranju kanti.

Prije 2018. godine rezultati pokazuju kako su ove vještine kakadua za otvaranje kanta bile ograničene na samo tri predgrađa Sydneya, od kojih je svako bilo prilično udaljeno. Ipak, nakon 2019. godine tehnika se proširila i u 41 okolnom kvartu. To se brzo širi u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, a znanstvenici smatraju da je to posljedica kulturnog učenja i usvajanja ptica.

Prepoznavanje životinjskih kultura i njihovog širenja izazov je za znanost, a malo je dosadašnjih istraživanja proučavalo naučenu kulturu velikih papiga, unatoč činjenici da su ove ptice vrlo društvene i posjeduju doista pametan mozak.

U stvari, neki stručnjaci za ptice tvrde da su kakadui jednako pametni kao čimpanze, koji također pokazuju dokaze o socijalnom učenju i kulturnom prijenosu. Na primjer, neke populacije čimpanza usvojile su jedinstvenu kulturu kopanja meda. Imitacijom i socijalnim učenjem ovi su primati smislili kako palicama izvlačiti ljepljivu slatkoću s trupaca na šumskom tlu. Kakadui su slično inovativni, čak i kad su u velikom gradu, daleko od svojih prirodnih šumovitih staništa.

Izvor: Science Alert

Komentari