Fascinantan “dust devil” danas podno Motovuna

47

Fascinantan dust devil, odnosno prašinski vrtlog danas se javio podno Motovuna. Najčešće je riječ o bezopasnoj pojavi, iako u svom jačem obliku može uzrokovati manju materijalnu štetu kao što je trganje suncobrana i slično, što smo već zabilježili u Istri nekoliko puta.

Pojava najčešće traje kratko, do 1 minute, promjera je 10-ak metara, ali zna biti i veća. U SAD-u su zabilježeni vrtlozi stabilnog vremena koji su se uzdizali i do 1 km visine, što je kod nas ipak malo vjerojatno.

Uzdizanje vrućeg zraka uzrokovano je naglim zagrijavanjem ravne površine u ljetnim mjesecima (parkinzi, nogometna igrališta, njive i sl.) gdje se konvekcija toplog zraka prema sloju hladnijeg može održati određeno vrijeme. Pritom se formira stup vrućeg zraka što uzrokuje daljnje pomicanje okolnog zraka prema centru rotacije, čime sustav postaje samoodrživ.

Ova pojava u Istri se najčešće javlja nakon ljetnog osvježenja s burom, međutim vjetar mora biti slab, a dani najdulji u godini. Dakle, najčešće se javlja krajem lipnja ili početkom srpnja, te naravno, nije vezana za olujni oblak, javlja IstraMet.

Komentari