Pogledajte ovu divnu torbu za plažu. Izrađuje je Tisja Kljaković Braić, a u Galeriji Kortil trenutno traje i njezina izložba

82
torba za plazu

Posjetite veliku ljetnu izložbu u Galeriji Kortil, Spomenik živom čoviku akademske slikarice, spisateljice i ilustratorice Tisje Kljaković Braić i nabavite ovu predivnu torbu za plažu. Osim na izložbi, torbu za plažu možete nabaviti i na Facebook profilu umjetnice.

Screenshot_2022-08-05-17-26-41-521_com.facebook.katana

Publika koja je Tisjin rad upoznala putem Facebooka dobila je uvid u karikaturu, osobne i prepoznatljive duhovitosti, koja je zasigurno važan segment, ali samo dio njezinog cjelokupnog stvaralaštva. Na izložbama autorica, osim karikaturom, predstavlja svoj slikarski opus kojim je na likovnoj sceni prisutna već dvadesetak godina. S ovom je činjenicom i Ante Tomić započeo svoj tekst u katalogu riječke izložbe: Opus je Tisje Kljaković Braić dvostruk. Na jednoj strani su slike i skulpture, vrlo poetične. Opazite samo koliko je neba na njima. Dvije trećine slike katkad je samo arija, vjetar i oblaci. Pred tim praznim prostranstvom ljudi su sitni, beznačajni, gotovo bestjelesni…… S druge strane opusa ove autorice su karikature. Tu nema neba, likovi su obično u interijeru i nisu više mršavi. Njih dvoje, jednostavno nazvani “Oni”…

Spomenik živom čoviku, skraćeno je i ponešto izmijenjeno izdanje izložbe koja je prošle godine bila postavljena u Klovićevim dvorima u Zagrebu. O toj izložbi Ema Botica kaže:

Klovićevi dvori bili su puni posjetitelja, u prvome dijelu prevladavali su tišina i promišljanje, u drugome smijeh i tihi razgovori. Jedan dio izložbe poticao je poniranje u sebe, a drugi, u još jednom činu zbližavanja pred umjetninom, komunikaciju sa svojim bližnjim. Toliku posjećenost nije zabilježila izložba predivnog i cijenjenog Bukovca, a izložbe manje poznatih slikara redovito odišu tišinom i samoćom. Ima i ta tišina i samoća svoje draži, umjetnost i treba ostati vjerna introspekciji, ali čovjekova intima, privatnost ne sastoji se samo od njega samoga. U privatnost su uključeni svi oni koji su mu najbliži, a tu je dimenziju Tisja ponovno otkrila i probudila svojim stvaralaštvom. Možda nije problem u običnom čovjeku, ta Tisja mu je „digla spomenik“. Kada umjetnost nauči stvarati i za svakodnevnog čovjeka, možda će onda i on pokušati bolje razumjeti i druge strane umjetnosti.

Nakladnička kuća Fraktura izdala je 2018. godine Tisjinu knjigu karikatura Oni koja je od tada otisnuta u pet izdanja, a 2021. godine izdana je i nova knjiga karikatura Oni 2. Tisjin književni prvijenac U malu je uša đava, u drugom proširenom izdanju obogaćen je ilustracijama, te dvije godine drži prvo mjesto na popisu najprodavanijih hrvatskih izdanja (prema podacima hrvatskog portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena). Izložbu možete posjetiti sve do rujna.

L.B.

Komentari