Tart s puretinom

143

Ovaj mjesec sam se nauživala sireva kao nekada u životu (a i neću još dugo!). Na Uskršnji ponedjeljak sam bila u jednoj veeelikoj trgovini (nema reklame bez para) i na blagajni sam shvatila da od mesa apsolutno ništa nisam kupila, ali sam zato uzela 10 različitih vrsta sira. Ajme! Malo kozjeg, ovčjeg, kravljeg, Ricotte, trebat će i stare, dobre, jednostavne Gaude. Ništa nije moglo proći bez svježeg sira, a što je svježi sir bez vrhnja, onda sam skužila i da je feta na sniženju, zašto ne!? A i trebat će mozzarelle za pizzu, stavljaj u košaru! Baš sam usirila brk!

Nije samo da sam sireve kupila, već sam si napokon kupila i okruglu posudu za pečenje pita. Uf  što sam sretna! Samo da mi sve to moje preseravanje ne posiše puno struje, sad će zimski obračun, sve me strah.

Kupila sam fino (isto u velikoj trgovini) tijesto za pite. Oprostite kao što već neki znaju, ja ne volim razvlačit tijesto, ali ga jako volim kupovat, kao i sireve. Prvo sam prodinstala puretinu na malo luka i dodala izrezane šampinjone i špinat, poklopila tavu da špinat malo uvene cca 7 min. Otklopila i pustila da višak vode ispari te posolila (nemojte pretjerivat) i malo začinila curryjem. Tako je najjednostavnije i najbrže. Nema veze ako je sve još malkice sirovo, ispeći će se u rerni (pećnici za one koji moraju gledat u rječnik). U svoju novu tepsiju sam polegnula tijesto i posložila puretinu s gljivama i špinatom. Preko svega sam naribala kozji sir i gaudu! Stavila u pećnicu na nekih 20 min da se korica zažuti, na 180 stupnjeva, malo još pojačam uvijek na kraju, na 200 stupnjeva. Dobar tek!

Sastojci:

Tijesto za pite
pola kg mljevene puretine
5 dag šampinjona
pola kg špinata
10 dag kozjeg sira
10 dag gaude
sol, curry

Tekst i fotografija: Dorotea Orlović

Komentari