Riječke ljetne noći otvorene uz incidente

Marin Blažević, Oliver Frljić i članovi orkestra HNK-a osvrnuli su se na incidente na otvaranju Riječkih ljetnih noći, a najavljena je i Trilogija o hrvatskom fašizmu.

509

Uoči svečanog otvaranja Riječkih ljetnih noći, umjetnički voditelj festivala i ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević i intendant HNK Oliver Frljić upriličili su ispred zgrade HNK performans “Otkaz Frljiću i Blaževiću” u kojem su sjedili i čitali poruke mržnje koje su im upućene u istoimenoj Facebook grupi, putem raznih portala i društvenomrežnih kanala, ali i s kojima se stalno susreću u svojem radu. Tom su prilikom od strane manje grupice građana vrijeđani i gađani jajima, dok je deblji kraj izvukao pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, koji je u publici i fizički napadnut od strane osobe koja slovi za navodnog aktivistu, premda je poznat isključivo po raznoraznim incidentima.

Incident se ponovio i na središnjem događaju otvaranja festivala na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, gdje su na kraju koncerta na pozornicu bačena jaja, od kojih je jedno pogodilo violinisticu ispod oka te se razlilo po skupocjenom instrumentu.

hnk-orkestar

Na početku današnje konferencije za medije u HNK Ivana pl. Zajca novinarima su se prvo obratili članovi Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca, “užasnuti, povrijeđeni, poniženi i pod šokom”. Napad drže činom bezumnog nasilja nad slobodnim umjetničkim stvaralaštvom, kakav se ne pamti u 130 godina orkestra i koji sa gađenjem osuđuju. Član orkestra Davor Bušić dodao je kako iz orkestra nisu vidjeli tko je gađao i koga, a da je njihova ogorčenost pitanje trenutka, no da su ponosni što ni u jednom trenutku nisu dali povoda za to.

Blažević je naglasio kako su situaciju na performansu očekivali, čak i fizičku reakciju, no da su oni koji izvode performans svjesni rizika te umjetničke forme, stoga ne misle podizati prijave. Referirajući se na Ritam Nula performans Marine Abramović, zanimala ih je interakcija s publikom, čak i s glasnom manjinom koja je došla galamiti. Glazba je nešto drugo, stoga su na središnjem događaju poduzete mjere sigurnosti, jednako kao što će to biti tako i na Trilogiji hrvatskog fašizma, kada će na red paziti redari i policija.

hnk-frljic-blazevic

HNK će svojoj zaposlenici pružiti pravnu pomoć te poduzeti sve zakonske mogućnosti u zaštiti orkestra. U normalnim okolnostima, jaja, paradajz, cvijeće i ostalo kao izraz nezadovoljstva bacaju se na scenu, ispred ljudi, ne na ljude, naglasio je Blažević. Intendant Frljić kazao je kako ljudi koji gađaju orkestar nisu daleko od onoga što se događalo 90-tih godina – “paljenja knjiga koje nije daleko od paljenja ljudi”. Nadajući se kako do toga ipak neće doći, Frljić je pozvao građane da dođu pogledati predstave na festivalu i tako se na najbolji način suprostave teroru manjine, jer Rijeka je ipak drugačija od drugih gradova u Hrvatskoj i može to pokazati.

rljn-plakat

Trilogija o hrvatskom fašizmu redatelja i dramaturga Olivera Frljića i Marina Blaževića, započeta predstavom Bakhe na Splitskom ljetu 2008. kada je bila zabranjena ali na kraju ipak odigrana, premijerno će biti izvedena u ponedjeljak 22.6.2015. na Dan atifašističke borbe s početkom u 21:30 sati ispred zgrade i na sceni Kazališta, a u okviru festivala Riječke ljetne noći. Trilogija uključuje tri predstave, uz Bakhe na početku, i predstave Aleksandra Zec i Hrvatsko glumište, koje sada konačno možete gledati kao tri čina jedne.

Bakhe koje su prvi put izvedene na Splitskom ljetu, u Rijeci će biti prikazane u revidiranoj verziji koja odgovara društveno političkom trenutku u kojem živimo. Ova predstava progovara o skrivanju i negiranju ratnih zločina počinjenih tijekom rata u Hrvatskoj protiv njezinih građana nehrvatske nacionalnosti. Druga predstava je Alekandra Zec koja govori o najekstremnijem zločinu, ubojstvu djeteta. Lik Aleksandre Zec povezuje sva tri dijela trilogije. Posljednji dio trilogije predstava je Hrvatsko glumište kojom se postavlja pitanje: može li se ono što većina hrvatskoga glumišta proizvodi od rata naovamo uopće nazivati kazalištem, ako bi naime kazalište trebalo biti društveni, etički i umjetnički čin koji zločinu ima hrabrosti dati ime, oduzeti pravo na razlog i odrediti mjeru krivnje?

Reprize Trilogije održat će se 23. i 24.6. s početkom u 21:30 sati. Prije izvedbi Trilogije, u ponedjeljak i utorak, 22. i 23.6. u 20:30 ispred ulaza u HNK Ivana pl. Zajca bit će održana akcija Skener šovinizma kazališne skupine God’s Entertainment iz Beča. Ona će vrlo lako i pouzdano utvrditi jesi li i koliki šovinist. Kao i sa virusom HIV-a, svi želimo vjerovati da smo negativni, ali samo testiranje može dati nedvojben odgovor…

U srijedu, 24. 6. u 19.00 sati bit će održan okrugli stol “Kazalište i fašizam” u kojem će uz autore i izvođače Trilogije sudjelovati i teatrolozi Lada Čale Feldman, Branislav Jakovljević i P.A. Skantze, povjesničar Dragan Markovina, te publicist i novinar Viktor Ivančić.

Ulaznice za predstave mogu se kupiti na blagajni Kazališta koja će biti otvorena i u ponedjeljak, 22.6. od 9:30 do 17:00 te sat vremena prije početka predstave.

Komentari