Međunarodni dan mladih i neslavna statistika

99
Nezaposlenost mladih do 25 godina

Današnji Međunarodni dan mladih je, barem u Hrvatskoj, pao u drugi plan, no i pitanje je, obzirom na statistiku o mladima, imamo li zapravo što za obilježavati.

Kad kažemo statistika, prvenstveno mislimo na ovu o nezaposlenosti mladih, koja je među najvišima u Europi, a vjerojatno bi slična bila ona o odlascima iz matične zemlje. Eurostat donosi još zanimljivih podataka i vizualizacija.

– Muškarci u prosjeku odlaze iz obiteljskog doma u dobi od 27 godina, što varira od 34 godine u Hrvatskoj i 20 godina u Švedskoj

– Žene u prosjeku odlaze iz obiteljskog doma u dobi od 25 godina, što varira od 30 godina u Hrvatskoj i 19 godina u Švedskoj.

– Prema podacima iz 2014., 87% tinejdžera u dobi 16-19 godina aktivno je na društvenim mrežama, od čega su najveći postoci zabilježeni u Cipru, Litvi i Mađarskoj (97%) te Portugalu (98%).

– Postotak mladih ispod 16 godina starosti kojima prijeti siromaštvo ili društvena isključenost najniži je u Finskoj 812.8%), dok je prosjek na razini 28 zemalja EU nemalih 27,3%

– Postotak mladih (16-29 godina) koji koriste internet u potrazi za poslom najviši je u Švedskoj (54%), dok je na razini EU nešto niži – 33%.

Zanimaju li vas podaci i vizualizacije o zadovoljstvu mladih Europljana životom, želite li se usporediti s mladima iz drugih država ili vas zanimaju različiti aspekti života u drugim zemljama u usporedbi s matičnom zemljom, posjetite Eurostatovu stranicu.

Mladih je u Hrvatskoj oko 900 000, što je 20% stanovništva

2015 je proglašena Europskom godinom razvoja, a djeca i mladi našli su se u fokusu projekta tijekom srpnja. Detalje možete naći na službenoj stranici.

Komentari