Lažna komocija

90

Uh, nemate pojma kako me iznervira kad pokle ručka ležećki odmaran, malo potonen, kako moja svekrva Mariuči reče u „pižolot“ i zazvoni telefon! „Ki je?“ pitam otrovno, u stilu: „Ki me to zahebava u ovo doba?“ Javi se ozbiljan ženski glas: „Dobar dan, pri telefonu je Martina iz firme te i te, znate, Vi ste izabrani za besplatnu večeru itd. itd.“ Sigurno ste anke vi to doživili. Drugi put to bude neka Ivana ili Sandra i svaka nešto nudi. Ne šljivin ih i poklopin. Brižni komadi, tako zarađivaju za život, samo ča in ja moren? Nikakove besplatne večere, nagradna putovanja, prezentacije me ne zanimaju, jednostavno, nisan plodno tlo za te fore. A i čula sam svašta od raznih faca, svi su doživili zaheb. Prema temu, držin se lukava i na obećanja ne padam. Hm, nije tako, pala san i ja, ne brinite. Gledam više puta promotivne tv-emisije od onega shopa. Neke stvari sam kupila i ful sam zadovoljna, ali ova zadnja kupovina mi je zabetonirala želju za sličnim avanturama. Alora, u pitanju je vražji hepi čop! Naručiš, i to dobiješ dva komada, kao fol, jedan gratis. Ben, drugega ću čuvati za koredo, kad mi se mala bude ženila, he,he, he…

Dojde paket doma, platin i poštarinu i jedva čekan da ga isproban, isto onako kako to dela onaj tip na reklami. Ma ste ga vidili? Debeli Amerikano, usta od uha do uha, stalno viče „Uou!“ i riže u sekundama karote, šelen, kapuz, tik, tik i gotovo. Kapuli njanke kožu ne skida, sva mu ostane u čopu i s dva prsta je izvadi. Znači, nema plakanja! Da skratin, ja san isto tako postupila, ali puši! Svi komadi mi ostaju blokirani među nožićima i neće van. Moraš paziti da se ne posičeš jer je oštro. O shit! Pet puta san još pogledala video, da vidin da li sam ja budala ili je ništo drugo u ptanju. Zoven u pomoć Keka. I on, muško, ispuši. Mariuča gleda našu dramu i komentira: „Žajeb! Oly, defešta su ti ga štavili!“ Dali smo sve u ruke mlađoj generaciji, Enđi i Pepić, vražji tehničari, ali za vraga. Ma, će biti da smo svi u fameji kretini. Lipo se domislim ki mi more pomoći. Moja prijateljica, ona majstorica. Pisala san o njoj da popravlja mlince, filtere od perilice, kambiva osigurače, genijalka. Na telefon joj objasnim šituaciju, a ona meni: „Oly, moraš doći ti kod mene. Ako me uhvati inspektor, najebala sam!“ „Molim? Zašto?“ pitan. “Pa znaš za novi zakon da ne smiješ popravljati kod prijatelja ako nemaš prijavljen obrt? To je za njih rad na crno.“ „A, daaa, čitala san o temu. Ali ti mi to nećeš naplatiti, ne? “ „Sigurno da neću, al idi ti to njima dokazivati! E, pošto stanujem više od 500 metara od tvoje kuće, pušiona. Globe su ogromne, a meni ne pada na pamet da majmunima plaćam.“ „Ok, dogovoreno.“ Skrila sam te dvi budalaštine, pardon, hepi čopove u njihovu lipu škatulu pokrila je z crnom majicom pa sve to u najlon i drito kod nje. He, he, opreza nikad dosta. Bilo mi je kako da san u nekoj konspiraciji. I da skratin, ni moja majstorica nije imala uspjeha s tin makinetama tako da sam se oprostila s nekoliko stotina kuna, pokupila sramotu i ispala glupača. Na kraju san skužila da moj nož dela puno brže i da me neće iznervirati. S vragon i lažna komocija! Gren u kužinu malo reckati.

ŠARENA MANEŠTRA

Operite po ćikaricu ječma, heljde i leće i kuhajte 20 minuta. Ako volite „nema tice do prasice“ hitite i kus pancete ili suhega mesa. Za to vrime sitno narižite (s nožem!) 2 karote, lipu fetu korijena od šelena, mlade kapulice, anke ono zeleno, friškega kapuza, česna, mladega koromača i sve hitite u istu pinjatu. Posolite i nastavite kuhanje još 20 minuta. Ako koristite express lonac, sve se kuha duplo kraće. Na kraju more i malo sitne paštice ili riže. Kad izvadite u pjat, stavite 2 žlice jogurta. Hepi apetit!

VAŠA OLY
oly.olympia@mail.inet.hr

Komentari