Lamborghini Countach

449

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća zidni posteri su bili na vrhuncu popularnosti. Pored atraktivne američke glumice Farah Fawcett, junaka stripova Zagora i Bleka Stene brojne dječačke sobe ukrašavao je i poster Countacha, spektakularnog automobila talijanskog proizvođača sportskih automobila Lamborghini.

Iako su supersportski automobili pojavili nešto ranije-također zaslugom Lamborghinija, Countach je sa sa svojim tada futurističkim dizajnom predstavljao pravu dizajnersku revoluciju i zasigurno najpopularniji supersprotaš do sada. Neizbježno, Countach je postao inspiracija i za brojne druge supersportaše. Kabina isturena naprijed omogućivala je da se straga smjesti potpuno aluminijski motor sa dvanaest cilindara zapremine 3925 kubičnih centimetara sa 375 konjskih snaga. Za dovod goriva bilo je potrebno šest dvostrukih Weber karburatora. Zanimljivo je da je u prototipu testiran još jači motor sa 5 000 kubika, međutim on je u vožnji eksplodirao.

Sve u i oko Countacha je bilo odista spektakularno, od ‘urljanja’ motora koji bi se ‘gušio’ pri malim brzinama i okretajima do činjenice da je ovu zvijer zapravo bilo jednostavno ‘ukrotiti’ -mjenjač i volan nisu bili pretvrdi a uz to bili su i vrlo precizni a Countach je i vrlo dobro absorbirao neravnine.

Lamborghini Countach je dizajniran u Bertone dizajnerskom studiju a dizajner koji je izradio ovo remek djelo na kotačima se zvao Marcelo Gandini. I još ono što male i velike dječake najviše zanima-maksimalna brzina Countacha je tek nešto manja od 300 km/h, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h bilo je potrebno 5.5 sekundi.

Countach se proizvodio od 1974 pa sve do 1990, svojim izgledom i modernom tehnološkim rješenjima je definirao moderni superautomobil. Dječaci čije sobe je ukrašavo countachov poster su u međuvremenu odrasli te umjesto automobila, na radost njihovih roditelja, počeli promatrati neke druge ‘objekte’ . No, neki poput pisca ovih redova, i dalje umjesto neke druge ‘literature’ u toalet nose knjige sa slikama automobila poput neponovljivog Countacha.

Zoran Šijan

Komentari