Kakva je sudbina “Galeba”? Obnova za koju nema para, potapanje ili možda izvlačenje na “suho”…

266

Vijest da je na natječaj za obnovu broda “Galeb”, stigla je tek jedna ponuda, ona remontnog brodogradilišta “Viktor Lenac”, dvostruko skuplja od planirane cijene Grada Rijeke u projektu Europske prijestolnice kulture 2020., snažno je odjeknula u javnosti.

Umjesto procijenjenih 27.665.000 kuna za obnovu “Galeba”, brodogradilište Lenac za remont traži gotovo 60 milijuna, uključujući PDV čak 74.956.070.

Reakcija iz Grada Rijeke zasad je izostala, no budući je riječ o europskom projektu, očekuje se da će natječaj biti poništen. Uz premali budžet za opsežan remont „Galeba“ započela je i utrka s rokovima. Brod bi trebao biti obnovljen do kraja 2019. godine. U novim okolnostima krenula su nagađanja o održivosti projekta.

Tragom vijesti o jedinoj i dvostruko skupljoj pristigloj ponudi za obnovu „Galeba“ krenula su razmišljanja i o drugačijoj sudbini “Galeba”.

Ukoliko ne bude dovoljno novca za njegovu obnovu ponovno se spominje ideja o potapanju broda. Zamisao je da “Galeb” postane turističkom podvodnom atrakcijom.

Postoji i razmišljanje da bi znatno jeftinija varijanta, koja ne isključuje uređenje broda kao muzeja ugostiteljskim sadržajima, bilo izvlačenje „Galeba“ na „suho“.

Ipak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek vjeruje da će se rješenje naći. Drži da problemi oko Galeba neće ugroziti projekt.

Nažalost, takve se poteškoće uvijek dogode, pratili smo i pripreme prijestolnica drugih gradova, uvijek je jako puno toga što treba napravit u kratkim rokovima. međutim, riječki naglasak je na programu, pripreme, koliko mi znamo, idu dobro i ja vjerujem da će Rijeka biti spremna i odraditi prijestolnicu onako kao svi očekujemo”, kazala je.

 

Komentari