Kako zainteresirati dijete za sport?

737

Profesor kineziologije, osnivač i predsjednik udruge USŠ Olimpići Dalibor Mayer pokretač je i voditelj web projekta Prvaci.hr, prvog hrvatskog sportskog portala za djecu i mlade koji je startao prije nekoliko tjedana.

Boxing fighter boy portait on blue background

1. Nedavno ste pokrenuli prvi dječji sportski portal, kako ste došli na ovu ideju?
Pošto s djecom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta radim već preko 12 godina, želja za pokretanjem portala ovakvog tipa postojala je već neko vrijeme. Često su me roditelji pitali čime bi se njihovo dijete trebalo baviti ili su shvatili da im dijete ima želju početi trenirati neki sport. Tu sam uvidio sam dosta deficita u znanju o sportskom životu pa je ovaj portal logičan put, kako bi se roditelji i djeca educirali.

2. Sudjelujete i u drugim aktivnostima vezanim uz poticanje djece na sport od najranije dobi. Da li mislite da su za uspješno bavljenje sportom važnije genetske predispozicije ili pak stjecanje radne navike i discipline?
Posljednjih sedam godina predsjednik sam udruge i trener sportske škole Olimpići. Uz to, zadnjih 12 godina radim kao trener u sportskim programima u vrtićima. Smatram da genetika ima presudnih značajki u sportu, ali naravno do uspjeha se ne dolazi bez upornog rada. Naime, dijeljenje djece prema sposobnostima u dobi do 8, 9 godina (pa i kasnije) nije dobro. Važno je znati da se kod velikog broja djece kronološki i biološki razvoj ne preklapaju te se stoga jako puno djece u djetinjstvu nejednako razvija. Zbog toga su često negativno selekcionirani pa i odlaze iz sporta, a njihovo vrijeme bi tek trebalo doći.

U Hrvatskoj pokrenut prvi dječji sportski portal- Prvaci.hr

prvaci vizual

3.  Kako se, po vašem mišljenju, prepoznaju afiniteti prema određenom sportu još u najranijoj dobi djeteta?

Djeca danas nemaju jednake mogućnosti za kretanjem kao njihovi vršnjaci prije 30-ak godina. Zato je važno da se negdje aktiviraju, ali to obavezno treba biti kroz igru i zabavu.

4. Djeca u prvom redu vole bezbrižnost i igru. Kako roditelji mogu pravilno i bez prekomjernog opterećenja dijete pravilno usmjeriti ka sportu?

Struka je već odavno odredila za koje sportove i u koje vrijeme se djeca trebaju usmjeravati prema njima. Roditelji ponekad pogrešno misle da ako dijete što ranije uključe u npr. nogomet da će ono svakako postići rezultat. A to je pogrešno. Djeca do 8, 9 godine života nemaju razvijenu prostorno-vremensku koordinaciju te im je igra prekompleksna, apstraktna, te ih se na takav način prisiljava da razvijaju sposobnosti za koje nije vrijeme. A istovremeno, nisu usvojili osnove trčanja, kretanja, zaustavljanja zbog kojih će njihov rezultat možda u budućnosti izostati.

5. Koliko angažmana je po vama previše? Da li je dobro dijete ograničiti prehranom i treninzima i gdje postaviti granice?

Pretjerivanje u sportu dolazi kada dijete nema vremena za druge životne ciljeve, te stoga ne uživa u tome. Zato su tu roditelji koji će znati kada potaknuti dijete da zapne ili mu reći da ide dalje, u nešto drugo što ga zanima. Upravo na takvim temama će raditi naš portal, kako bi educirali roditelje i trenere, jer stvari nikada nisu crno-bijele.

6. Da li naši najmlađi sport gledaju kroz natjecanje ili kroz igru?

Natjecanje bi trebala biti igra, a trener je taj koji će dobrim balansom u natjecanju poslati dobru poruku djetetu i održati ga zaigranim, a sport zabavnim.

Lana Klobas

Komentari