Fritulice, fritulice!

142

Kraj blagdana u Primorju rijetko se može dovesti u vezu s takozvanim postblagdanskim depresijama – znate s onim stanjem žalovanja za nečim netom minulim kao da se radi, ne daj Bože, o kakvom pokojniku, a pokojnik nije.

Primorci su jedni od rijetkih sretnika koji odmah nakon blagdana Tri kralja i „skidanja“ nakićene jelke mogu krenuti ispočetka – u nove zabave, neka nova kićenja i u nove gastronomske avanture. Karnevalsko-maškarane fešte, barem u ovom mom kraju, idu ruku pod ruku s jelom i pilom koje se od davnina služi na svakom – onom najskromnijem i onom najbogatijem stolu, onom vanjskom kod dočeka veselih maškara i svih varijanti zvončara, na onom unutarnjem – kućnom, ali i na onom „poluvanjskom“ – obično natkrivenom nekakovom ceradom kao skloništem od kiše ili snijega. Već, vjerujem, pogađate – niti jedan „maškarani“ stol ne može, jednostavno ne može proći bez finih, friških, domaćih fritula, čašice domaće rakije i kojom suhom smokvom da rakija bolje „sjedne“. Od navedenoga, najviše volim fritule. Pogotovo ako nisu prevelike, niti premalene, prezašećerene niti previše mekane. Inače, vjerujem da je zlatna sredina recept i za dobre fritule. Ma, isto nekako vrijedi i za rakiju – domaća – travarica, biska, medica, šljivovica, komovica, kakva god bila – rakija je u pravoj mjeri, ponavljam – pravoj mjeri! – ljekovita. Rakija kao narodni lijek pomaže za jutarnje razbuđivanje, pomaže kod želučanih tegoba, bolova u mišićima i suzbijanju gripe i ubijanju bakterija. A suhe smokve… e, one su već kao ukras ove naše današnje priče, nešto što kad ih nema – ne primjećujemo, a kada se nalaze u kakvoj zdjelici na stolu – imaju svoje mjesto. Dobrodošle su!

Uglavnom, danas vam nećemo dati recept niti za rakiju, niti za smokve… tu se barem nema o čemu mnogo pričati, no – za vas smo pronašli nekoliko recepata za dobre fritule, a vi među njima pronađite onaj jedan svoj, dovedite ga do savršenstva i uživajte!

Baza za prave fritule su brašno, mlaka voda, kvasac i šećer. Zajedno pomiješani dat će ukusnu smjesu u koju se naknadno, za bolji okus, dodaje još brašna, šećera, soli, rakije i malo naribane korice limuna ili naranče. Ako treba – dodaje se još vode, sve se skupa muti te ostavlja da odstoji neko vrijeme. Po ukusu – mogu se dodati i grožđice što je običaj u Dalmaciji. Kako to s kvascem biva – smjesa je spremna tek kada se digne, čak za dvostruko. Nakon toga se žlicom vade okruglice – što pravilnijeg oblika iako fritule, ruku na srce – nikada nisu sasvim pravilne i to je njihova draž! Onda slijedi friganje u vrućem, dubljem ulju, a kada su gotove, nakon što ih ocijedite na salveti ili nekom upijajućem papiru – fritule se posipaju šećerom, mljevenim šećerom, a tim bolje s vanilin šećerom! I još nešto, postoji mnogo zanimljivih recepata prema kojima fritule navodno postaju još ukusnije… s dodatkom kuhanog krumpira, ali i jogurta. Kažu znalci – to je ono pravo!

Neki dan dolazi mi kolegica, prava predstavnica ženskog spola – s glavom u ćakulicama, modi, iznalaženju najbolje formule za suživot s muškarcima, ali i s onom „ženskom“ ljubavlju prema hrani. Slatkoj hrani. Kaže ona meni s ozarenim licem, prikriveno sretna: „Joj, kako sam se jučer najela fritula. Toliko da me je sram.“ „Dobro“, kažem ja, „Fritule su njam!“ nastavljam. A onda se ona zapitala: „Ali, što je s njima, zašto su one tako ukusne? Mislim, to je samo masa tijesta frigana u dubokom ulju…“ kazala je pomalo pokorena spoznajom da su fritule jedno od onih jela „bez pedigrea“, ali „s dušom“ i da im jednostavno ne možeš odoljeti. „Hmmm, da“, rekla sam zapravo ne dajući odgovor na njezino pitanje, već potvrdivši njezinu polukonstataciju. I, gle! Nije se ni tu zaustavila: „A tek kad su s grožđicama! Prefino.“ „A tek s malo jogurta i vanilin šećera…“ čujem sebe kako nastavljam tu našu sagu o fritulicama i odlazim dalje svojim putem ugodno uljuljana u slatke misli o ovom našem – tako pitomom specijalitetu…

KARNEVALSKE FRITULE

SASTOJCI:
2 jaja
80 g šećera
1 čaša jogurta
2 jabuke
100 g grožđica
30 ml rakije
360 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
1 žličica soli
2 limuna (naribana korica)

Pjenjačom izmutite jaja sa šećerom pa dodajte kiselo vrhnje, očišćene i naribane jabuke, grožđice i rakiju. Pomješajte brašno prašak za pecivo, cimet, sol i ribanu koricu limuna i umješajte u glavnu smjesu. Pržite fritule na ulju dok ne poprime lijepu smeđu boju na obje strane. Prije posluživanja pospite fritule šećerom u prahu.

Vaša Kuharica sa sto lica

Komentari