Fiat Punto Evo Abarth

1330

Fiat Punto Evo Abarth je najnoviji Fiatov model opremljen sa novom generacijom Multiair motora. Tako najnoviji Fiat- Abarth pokreće 1.4 litreni turbo motor sa 161 KS. Ubrzanje od 0 do 100 je 7,9 sekundi, a maksimalna brzina je 210 km/h. Novi motor ima bolje dinamičke karakteristike pri malim brzinama uz smanjenu potrošnju i emisiju štetnih plinova.

Kao i u modelima Alfa Romea postoji gumb za regulaciju snage i upravljačkog mehanizma s dva moguća modula ‘sport’ i ‘normal’. Serijska je i kontrola proklizavanja prednjih kotača – Torque Transfer Control system.
Punto Abarth ima i elegantnu unutrašnjost u piano crnoj boji, a tu je i satelitska navigacija, pregledni instrumenti i atraktivan styling koji je doživio blagi make-up.

Mjenjač ima šest stupnjeva prijenosa sa nešto duljim hodom ručice, no u odnosu na stari model novi mjenjač je ipak veliki napredak. Upravljač se ponekad doima pomalo ‘umjetno’, tako da Punto zasigurno nije najbolji automobil u svojoj klasi, no Punto Evo Abarth nipošto nije niti loš sportski automobil.

U ‘normal’ modusu upravljač je lakši za okretanje, no možda je i premekan. Fiat je možda pretjerao u nastojanju da napravi kompromis između sportskog i gradskog automobila. No, ovaj Fiat sa Abartovim znakom škorpiona je ipak dovoljno zabavan i karizmatičan automobil koji će zasigurno naći svoj put do kupaca. Cijena je između 18 i 20 000 eura i ne može se kupiti u Hrvatskoj niti kod jednog domaćeg Fiatovog zastupnika.

Zoran Šijan

Komentari