Đumbir i med – savršena kombinacija

313

đumbir med
Đumbir (Zingiber officinale) svima je dobro poznat kao jedan od najpoznatijih i vrlo raširenih začina koji u nama budi okuse Orijenta. Ova trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana originalno potječe iz Kine. Vrlo je aromatičan, prodornog i pomalo paprenastog okusa i zauzima nezamjenjivo mjesto u azijskoj kuhinji.

Osim kao začin, đumbir je vrlo cijenjen i kao vrlo ljekovita biljka koja se koristi u liječenju gastritisa, čireva, kolika i drugih probavnih smetnji. Osim toga, znanstvena istraživanja pokazala su njegova protuupalna, antimikrobna, antikancerogena i mnoga druga ljekovita svojstva.

Đumbir je netoksičan i neiritirajući te za sad nema dokumentiranih nuspojava, ipak se treba koristiti u ograničenim količinama za vrijeme trudnoće. Čaj od đumbira predstavlja moćan i nadasve zdrav napitak koji pročišćava tijelo, uklanja toksine i vraća ravnotežu organizmu. Također pogoduje probavnom sustavu i smanjuje želju za slanim i slatkim.

Đumbir je i vrlo cijenjena biljka u Ayurvedi te se preporučuje ispijanje dvije do tri šalice vrućeg čaja od đumbira svaki dan. Koliko god uživali u paprenom okusu čaja od đumbira zimi, svakako treba pripaziti da se ne prelaze preporučene dnevne količine kako ne bi došlo do pojave neravnoteže u tijelu.

Priprema čaja od đumbira (za jednu šalicu)

• Uzeti jedan cjeloviti komad đumbira s korom i naribati 1 čajnu žličicu.
• Umiješati naribani đumbir u šalicu vruće vode te pustiti da odstoji dvije minute.
• Nakon toga čaj treba procijediti ili pustiti da se komadići đumbira slegnu na dnu šalice.

Svježe pripremljeni čaj od đumbira možete obogatiti i zasladiti medom. Iako je opće uvriježeno mišljenje da se ljekovita svojstva meda u velikoj mjeri gube njegovim prokuhavanjem te se preporučuje njegovo dodavanje u rashlađeni, mlaki čaj – Naturalina apiterapeutkinja Gordana Hegić smatra kako se kuhanjem meda povećava njegovo djelovanje protiv gripe.

Stoga se med može dodati i minutu – dvije prije skidanja čaja s vatre. U takav čaj na kraju dodajte i iscijeđeni limun.

Izvor: Naturala.hr

Komentari