Doručak sa Sokratom

216

Robert Rowland Smith u knjizi Doručak sa Sokratom, crpeći ideje iz filozofije, psihologije, književnosti i politike, objašnjava što bi najveći svjetski mislioci rekli o našim svakodnevnim djelatnostima, od odlaska na posao i u teretanu preko gledanja televizije i kupanja do spravljanja večere i spavanja. U ovome zabavnom i iscrpnom komentaru jednoga dana u našim životima Lukrecije će vam objasniti zašto je dobro biti nespreman, a Emerson će vas savjetovati kako da organizirate odmor… Dok radite, Marx će vam šaputati u uho kako da prestanete biti rob rada, a od Buddhe ćete naučiti kako da ne zaspite u kadi. Jung će vam objasniti vaše snove, Mill će izložiti nekoliko svojih ideja o zabušavanju, a Aristofan činjenice o seksu.
Smith pokazuje da možete poboljšati svakodnevni život ako razmotrite najzanimljivije ideje poznatih svjetskih umova. Doručak, ali i ručak i večera – kao i sve prije i nakon toga – više nikada neće biti isti.

ROBERT ROWLAND SMITH sedam je godina bio Prize Fellow pri All Souls College u Oxfordu, gdje je Jacques Derrida njegove radove o filozofiji, literaturi i psihoanalizi opisao kao izvanredne. Danas radi kao savjetnik vodećih tvrtki i vladinih ureda, podučava na School of Life u Londonu i, između ostaloga, piše kolumnu o „životnim lekcijama“ u Evening Standardu, surađuje s Philosophy Bites i redovito gostuje u televizijskim i radijskim emisijama BBC-a.

Izvadak iz knjige

Ova knjiga nastoji slijediti taj primjer: ona pokazuje kako su najveće ideje u povijesti – štoviše, ne samo na polju filozofije nego i psihologije, sociologije i politike – povezane s načinom na koji živite i kako o tome možete dublje promišljati. Uistinu postoje brojna iscrpna djela o toj temi – o etičkome postupanju, o tome za koju biste političku stranku trebali glasovati i tako dalje. Razlika je u tome što ona, osim što su napisana stručnim jezikom, obično visoko uzdižu velike ideje umjesto da ih primijene na svakodnevna iskustva, što je svrha ove knjige. Prema tome, na stranicama knjige prizvat ćemo različite genije koji će vas pratiti dok obavljate svakodnevne poslove. Nalazite se u teretani i povjesničar društva Michel Foucault trči pokraj vas, objašnjavajući vam kako je vaša rutinska vježba oblik državne kontrole. Psihoanalitičar Jacques Lacan postaje vaš osobni kupac koji vas, dok se vi promatrate u ogledalu svlačionice, upućuje u opasnosti narcisizma. Dok radite, Karl Marx će vam šaputati u uho kako da prestanete biti rob rada. Susrest ćete Machiavellija koji će vas savjetovati kako da organizirate uspješnu zabavu, Carl Schmitt objasnit će vam zašto je dobro da se svađate sa svojim partnerom, a od Buddhe ćete naučiti kako da ne zaspite u kadi. I dok oni razmišljaju o vašem jutarnjem ritualu ili o tome što gledate na televiziji, otkrit ćete nešto o njima. Njihove su ideje možda provokativne ili bizarne, ali one će uvijek utjecati na to kako provodite dan.

Ljavak, knjige bez granice!

Komentari