101 najutjecajniji LIK koji NIKADA nije živio

73

Duhovita knjiga u kojoj je jedna originalna ideja ostvarena na zabavan i vrlo duhovit način. Čak i kada se ne slažete s izborom nekog od likova autori se trude što bolje obrazložiti uvrštavanje svojih omiljenih junaka – od Odiseja do Bonda, Jamesa Bonda, od Barbike do Miša, Mikija Miša. Svaka knjiga koja uspijeva na istom mjestu okupiti Otela, Hijavatu, Žapca Kermita i Sherlocka Holmesa pobuđuje znatiželju i poriv da je se pročita. Autori koriste različite stilove i pristupe (jedna je priča ispričana iz pseće perspektive) a ton varira od popularnoznanstvenog do farsičnog.

„Do ideje za knjigu došli smo nakon zaključka da likovi ne moraju biti stvarni da bi bili utjecajni te da izmišljene osobe imaju važno mjesto u našim životima, u nekim slučajevima i važnije od stvarnih ljudi“, rekao je jedan od autora knjige, Allan Lazar.

Tko kaže da je potrebno biti stvaran da bi se dospjelo na popis najutjecajnijih?

Od Svetog Nikole do Buffy, ubojice vampira, od ujaka Sama do čiče Toma, ovo je zanimljiv, poučan i beskrajno zabavan kompendij fikcionalnih likova koji su pokretali trendove i utjecali na zbivanja u svijetu, oblikujući našu kulturu i naše živote. Knjiga nudi zanimljive priče o najomiljenijim i najomraženijim kulturnim ikonama – o onima koji su ulijevali strah ili izazivali obožavanje te ostavili neizbrisiv trag na našoj civilizaciji. Knjiga započinje s listom za koju autori naglašavaju da je posve subjektivna te da se temelji na njihovoj procjeni opsega i snage utjecaja uvrštenih fikcionalnih junaka. Sa svojim kratkim prikazima, trivijalnim podacima i upućivanjima na naslove koji temeljitije obrađuju svaku pojedinu temu, knjiga 101 najutjecajniji lik koji nikad nije živio koristi zanimljiv i nepretenciozan pristup kako bi pružila uvid u popularnu kulturu i ilustrirala način na koji su fikcionalni junaci oblikovali naš svjetonazor.

Komentari