Tisuće žena dijeli fotografije Jamie Lee Curtis i Michelle Yeoh sa snažnom porukom

86

Dodjela Zlatnih globusa 2023. bila je nevjerojatna noć za Michelle Yeoh. 60-godišnja glumica čekala je 40 godina da glumi glavnu ulogu u holivudskom filmu, a osvajanje Zlatnog globusa za najbolju glumicu u komediji za glavnu ulogu u filmu “Everything Everywhere All at Once” bilo bi ostvarenje sna za nju.

Trenutak proglašenja dospio je na naslovnice te večeri, a njezin njezin govor na dodjeli postao je viralan. Ali nakon ceremonije, još je jedan trenutak postao viralan – u djeliću sekunde zabilježena je i reakcija njezine kolegice, Jamie Lee Curtis. Sama Curtis bila je nominirana za nagradu za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu, ali nije pobijedila. (Ta je nagrada otišla Angeli Bassett u “Black Panther: Wakanda Forever.”) No kakvo god razočaranje Curtis osjećala zbog toga što nije osvojila nagradu, to nije umanjilo njezin odgovor na pobjedu Michelle Yeoh, koja je bila trenutna, intenzivna i neizmjerno radosna.

Izvršna direktorica i osnivačica tvrtke za ravnopravnost spolova Erin Gallagher na LinkedIn-u je objavila snažnu poruku koja odjekuje među ženama diljem svijeta. Napisala je: “Dame, ovo je vaša vibra za 2023.: besramna hype žena. Puna. Puna snaga. Ova je fotografija snimljena sinoć na dodjeli Zlatnih globusa kada je Michelle Yeoh osvojila nagradu za najbolju glumicu za ulogu u filmu Everything Everywhere All at Once. Pogledajte Jamie Lee Curtis.

Možete osjetiti njezinu energiju, njezinu vatru, njezinu moć. Njezino uzbuđenje, radost i strast prema Michelle su opipljivi. Fotografija se pomiče. Vibrira. Ako ste vidjeli ovu fotografiju bez konteksta, možda mislite da je zapravo *Jamie* pobijedila. Dame, ovo je vaša atmosfera za 2023. Hype. Žene. Kad ona pobijedi, borite se protiv poriva za pitanjem “Što ona misli tko je? Zašto ona privlači pozornost? Je li to stvarno zaslužila? Je li ona stvarno tako dobra? Što je sa mnom?” Pogodite što? Svijet vam je prodao laž. Njezin uspjeh ne umanjuje vaš. Njezine pobjede ne stvaraju vaše gubitke. Njezina radost ne može ukrasti radost koja je namijenjena vama. Dekondicionirajte i odviknite se od onoga što mislite: da su vam žene konkurencija. To je zamka. Smišljena da nam odvrati pažnju. I da nas drži da sputavamo jedni druge. Pronađite svoju Jamie.

Poruka je pogodila mnoge žene, i to jako. Repostovi na Facebooku kruže tisućama puta dok žene dijele poruku s entuzijastičnim izrazom “Da, ovo!” Osjećaj nadmetanja među ženama često je neizrečen, ali ipak postoji. Istraživanja pokazuju da su žene kroz povijest čovječanstva imale složene međusobne odnose, obilježene i natjecanjem i suradnjom. Bacite se u tešku bitku za društvenu i političku moć u modernom dobu i možda nije iznenađujuće da žene ponekad vide uspjeh drugih žena kao prijetnju vlastitom. No, to zapravo ne funkcionira tako. Ne postoji ograničena količina ženske sreće. Uspjeh nije pita. Kao što Gallagher ističe, uspjeh druge žene ne umanjuje naš vlastiti, a za sve nas postoji pregršt nevjerojatnosti. Mnoštvo će sila pokušati povući žene prema dolje i zadržati ih — želimo li tome doista doprinijeti? Budite snaga koja podiže žene. Hype one koje znate koji ga drobe. Slavite njihove uspjehe.

Izvor: Upworthy

L.B.

Komentari