Kako prepoznati nasilje u vezi?

86
nasilje nad ženama

Jučer je u Osnovnoj školi Nikola Tesla održana druga radionica u ciklusu od četiri radionice na temu prevencije nasilja u mladenačkim vezama, koje se provode u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u suradnji Policijske uprave primorsko-goranske i Osnovne škole Nikola Tesla.

Radionicu pod nazivom „Kako prepoznati nasilje u vezi“ vodila je policijska službenica za nadzor i planiranje – za prevenciju, Ingrid Mavrić za 20 učenika osmog razreda, uz nazočnost njihove razrednice Ivone Lambaša.
 
Nakon kratkog ponavljanja sadržaja s prve radionice održane prošli tjedan o definiciji i vrstama nasilja, učenici su dobili zadaću da kroz analizu „Priče o Petru i Ivani“ prepoznaju različite oblike nasilja opisane u praktičnim životnim situacijama u jednoj mladenačkoj vezi. U vođenoj diskusiji u priči su detektirane i prokomentirane situacije nasilja te su potom navedeni i neki drugi primjeri kako prepoznati nasilje u vezi, koji nisu bili prikazani u priči.

Učenici su naveli da im je najlakše bilo prepoznati fizičko nasilje, nešto teže psihičko, posebno vezano za kontrolu ponašanja (stalna provjera gdje je partner, s kim je i što radi), a najteže im je bilo prepoznati elektroničko nasilje (čitanje partnerovih SMS poruka i e-mailova bez njegova znanja), za koje je nekolicina učenika smatrala da to čak i nije nasilje.

nasilje u vezi
Foto: PU primorsko-goranska

Na kraju, prezentirana su neka uvriježena uvjerenja o nasilju (npr. „Osoba koja doživljava nasilje često je sama kriva za nasilje kojem je izložena.“), a koja su uz aktivno sudjelovanje svih učenika pojašnjena iznošenjem točnih činjenica (npr. „Zlostavljač uzrokuje nasilje. On je odgovoran za svoje postupke.“).

Tijekom trajanja radionice učenici su bili izuzetno aktivni te pokazali da poznaju problematiku nasilja uopće. Obzirom da su u raspravi spomenuli da bi se u slučaju nasilja u partnerskoj vezi najprije za pomoć obratili svojim prijateljima, najavljena je sljedeća radionica pod nazivom „Kako prijatelji pomažu“, koja će se održati u srijedu, 15. studenoga također  u riječkoj Osnovnoj školi Nikola Tesla.

Komentari