Uginuo je prvi pas koji je bio pozitivan na Covid-19 u SAD-u

59

Buddy, sedmogodišnji njemački ovčar s Staten Islanda u New Yorku, bio je prvi pas čiji je rezultat testiranja na koronavirus bio pozitivan. Uginuo je 11. srpnja nakon tromjesečne bolesti.

Nije jasno je li Buddy uginuo od komplikacija koronavirusa, koje je najvjerojatnije uhvatio od svog vlasnika Roberta Mahoneyja, koji je ovoga proljeća bio pozitivan na koronavirus ili je umro od limfoma. Dvojica veterinara koji nisu bili dio njegovog liječenja, ali koji su pregledali Buddyjevu medicinsku dokumentaciju rekli su da pas vjerojatno imao rak.Nije jasno je li ga rak učinio osjetljivijim na zarazu s koronavirusom ili ga je virus razbolio ili je to bila slučajnost.”

Pas se razbolio u travnju, a Mahoney je sumnjao da ima koronavirus, no tek je sredinom svibnja obitelj konačno pronašla veterinara koji će ga testirati na koronavirus i koji je potvrdio da je Buddy zaražen. “Kažete ljudima da je vaš pas pozitivan i oni vas gledaju kao da imate deset glava”, rekao je vlasnik i supruga Roberta Mahoneyja Allison.

Do 2. lipnja američko Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da je Buddy prvi pas koji je pozitivan na koronavirus u SAD-u. “Uzorci psa uzeti su nakon što je pokazao znakove respiratorne bolesti”, izvijestio je tada USDA. “Očekuje se da će pas dobiti potpuni oporavak.” Ali to se nije dogodilo. Buddyevo zdravlje nastavilo se pogoršavati. Allison Mahoney je do 11. srpnja za National Geographic otkrila da je Buddy povraćao zgrušenu krv.

“Izgledalo je kao da mu organi izlaze van. Sve je bilo puno krvi. Dolazilo je iz nosa i usta. Znali smo da ne možemo učiniti ništa. Što ćeš učiniti za psa? Imao je volju za životom. Nije želio ići”, rekla je. Mahoneysi su zaključili da je došlo vrijeme da se eutanazira njihov voljeni pas. Za manje od 25 pasa i mačaka potvrđeno je da su zaraženi koronavirusom u SAD-u, prenosi USDA. Ne postoje obavezni uvjeti testiranja na životinjama koje žive u kućama s pozitivnim osobama Covid-19 pa nije poznato koliko je kućnih ljubimaca u SAD-u moguće zaraziti i mogu li oni s osnovnim zdravstvenim stanjima, slično ljudima, biti izloženi većem riziku.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti nude smjernice za brigu o kućnom ljubimcu s Covid-19, ali ne uključuju podatke o testiranju ili prikupljanju podataka za veterinare, jer još uvijek nema čvrstih podataka o tome kako virus utječe na kućne ljubimce. Obitelj Mahoney devastirana je zbog gubitka Buddyja, a još više frustrirana borbom za postavljanje dijagnoze i zbrinjavanja pasa. “Buddy je bio ljubav našeg života… On je svima donio radost.“, rekla je Allison Mahoney.

Izvor: CNN

Komentari