U sklopu projekta “Rijeka Jestivi grad 2” građani sadili i uređivali svoje susjedstvo

157
Izvor: Rijeka 2020

Ako zajedno odlučimo, Rijeka može postati “jestivi” grad gdje smokve, limuni, lješnjaci  rastu u svakoj ulici, a djeca ih beru i jedu. Tom su se idejom vodili volonteri okupljeni u inicijativu građana Tranzicijska inicijativa Rijeka koji su kroz projekt “Rijeka jestivi grad 2” u sklopu Zelenog vala Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u subotu, 28. studenog uređivali javnu površinu u Ulici Vitomira Širole Paje između nebodera 14 i 16.

Volonteri kojima ovo nije prva ovakva akcija sadili su voćke i jestivo biljea počeli su postavljati i klupice koje su zamišljene kao mjesto druženja stanara, ali i za svakoga tko želi malo predahnuti i uživati u pogledu na more.

Rijeka-Jestivi-grad-2-12-1536×1152
Izvor: Rijeka 2020

Projekt Rijeka jestivi grad je priča o humanom kvartu, a slijedi svjetski pokret nastajanja jestivih gradova gdje su javne površine zasađene jestivim biljem, povrćem i voćem koje je svima dostupno. Projekt podrazumijeva nastavak projekta koji se provodio kroz prvi krug sudioničkog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a tokom 2019. godine kultivirao je zapuštenu parcelu usred kvarta Podmurvice i okupio oko nje lokalnu zajednicu.

Rijeka-Jestivi-grad-2-21-1536×1152
Izvor: Rijeka 2020

Cilj je nastaviti s oplemenjivanjem ukrasnim i jestivim biljem, klupicama, komposterima te se želi dodatno potaknuti zajednicu formirajući grupe koje bi bile uključene u organizaciju aktivnosti kako bi zajednica zaživjela. Neke od tih aktivnosti su i zaštita starih stabala od propadanja skidanjem bršljana, te formiranje Banke sjemena starih sorti PGŽ.

Projekt “Rijeka jestivi grad 2” provodi inicijativa građana naziva „Tranzicijska inicijativa Rijeka“, a ispred inicijative za voditeljicu projekta imenovana je Vesna Lokas.

Inicijativa je izrasla iz Grupa solidarne razmjene koje organiziraju ekološke tržnice, podržavaju lokalne proizvođače prirodno uzgojene hrane, organiziraju teorijske i praktične edukacije o prirodnom vrtlarstvu te cikluse predavanja “Hranom do zdravlja”.

Rijeka-Jestivi-grad-2-14-1536×1152
Izvor: Rijeka 2020

Tranzicijska inicijativa Rijeka djeluje od 2017. godine i obuhvaća društvene inicijative u kojima se građani sami organiziraju u male lokalne zajednice i osmišljavaju poduhvate kako bi živjeli kvalitetnije i zdravije. 

Tranzicija je ukorijenjena u pažnji i brizi za sebe, druge ljude, zajednicu, zemlju i buduće generacije.

Dio su tranzicijske mreže Hrvatske, a sve aktivnosti odrađuju su isključivo volonterskim radom članova.

Izvor: Rijeka 2020

Komentari