U pucnjavi na dvije džamije na Novom Zelandu ubijeno 40 osoba! Napadača inspirirao Anders Breivik!

43
Facebook

Četrdeset osoba je ubijeno, a 20 ranjeno u pucnjavi na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, prenose agencije.

Napadač, 28-godišnji Brenton Tarrant uživo je putem Facebooka prenosio svoj suludi napad. Snimku napada objavio je i na Instagramu, javlju mediji. Strašan je napad najavio riječima “Neka zabava počne“…

Na snimci se vidi kako putem, u automobilu, sluša narodnu i vojnu glazbu. Kada je stigao do džamije, stao je na ulaz i pucao na sve koji su se ondje zatekli.

napad

Nakon napada vrlo je brzo uhićen zajedno s troje suučesnika – jednom ženom i dvojicom muškaraca. Izjavio je kako  ga je za ovaj napad inspirirao Anders Breivik, norveški napadač koji je u srpnju 2011. godine prišao omladinskom kampu Laburističke stranke na otoku Utøya glumeći policijskog službenika. Nasumično je otvorio vatru  i ubio 69 ljudi. Uoči tog masakra detonirao je automobil-bombu u Oslu koja ja usmrtila osmero ljudi. https://www.msn.com/en-ie/news/world/new-zealand-mosque-shooter-brenton-tarrant-says-attack-inspired-by-anders-breivik/ar-BBUNE9J

Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je bio nezabilježen čin nasilja“, izjavila je novozelanska premijerka Jacinda Ardern.

Komentari