“Studenti za djecu grada koji teče” – akcija prikupljanja potrepština za školarce Primorsko-goranske županije

60

Više od 500 djece u Primorsko-goranskoj županiji nema dovoljno sredstava za normalan život, a pogotovo školovanje. U dječjim ormarima nedostaje odjeće, u domaćinstvima higijenskih potrepština, u torbama knjiga i olovaka. Uz ovakve uvjete, nema smisla čuditi se velikom broju slabo obrazovanih i kasnije nezaposlenih građana.

Riječka organizacija Erasmus Student Network Rijeka (ESN Rijeka) pokreće akciju prikupljanja potrepština za školarce županije imena “Studenti za djecu grada koji teče”. Prikupljanje će se održati tri uzastopna vikenda, počevši sa subotom, 24. studenog na lokacijama: Corso Gelateria, Ekonomski fakultet i Filozofski fakultet, od 10 do 14 sati.

Članovi udruge pozivaju sve koji mogu darovati nešto odjeće (u dobrom stanju), bilježnice, olovke, kemijske, knjige i druge stvari, da se pridruže u subotu.

„Ovaj problem ne tiče se samo onih o kojima se radi, već svih nas, jer na ovaj način potičemo dugoročan boljitak zajednice. Jednom akcijom ne možemo promijeniti svijet, ali možemo napraviti prvi korak i nadati se da će nas netko slijediti te da će netko slijediti njih – i da ćemo na taj način doći do promjene”, kaže Ivana Jukić, glavna organizatorica akcije.

Vrlo zanimljiv dio cjelokupne akcije je činjenica da će se prikupljanju pridružiti i strani studenti koji se nalaze u Rijeci na studentskoj razmjeni u sklopu programa Erasmus+ i drugih programa mobilnosti.

„Naša udruga bavi se studentima na razmjeni te je naš cilj, između ostalog, angažirati Erasmus studente da prilikom svoje razmjene imaju doticaj s lokalnom zajednicom i čine dobro. Odaziv na događaje slične ovome nam je uglavnom sjajan te se veselimo što ćemo istovremeno pomoći društvu i pritom uključiti strane studente u volonterstvo.”, napominje Ivana Medved, predsjednica ESN-a Rijeka.

Potrebne su bilježnice, radne bilježnice, udžbenici, školski pribor.

Božićne su želje lutka, miš za računalo ili zvučnik, ručni sportski sat, društvene igre, šminka, role,, štitnici za odbojku, rabljeni mobitel, parfem, starke, ženske bijele niske br.38, ženska duksa s kapuljačom (12 g).

Od odjeće i obuće nužne su hlače, majice, trenerke za djevojčice i dječake od 6-15 godina, tajice za djevojčice od 9-13godina, jakne za djevojčice i dječake od 6-13 godina, tenisice, čizmice, cipele za djevojčice i dječake, br. 28-43,  higijenski proizvodi – šamponi, regeneratori, kupke, dezodoransi, higijenski ulošci, četkice i paste za zube, sredstva za čišćenje doma, kreme za lice i tijelo, ručnici te hrana koju nije potrebno konzervirati u frižideru, poput energetskih pločica, pašte, šećera, soli, brašna…

ESN Rijeka dio je europske organizacije Erasmus Student Network (ESN), najveće studentske volonterske organizacije u Europi, koja se prvenstveno bavi studentima na razmjeni. Pod ovim nazivom nalaze se brojni projekti koji

̋Erasmus Student Network ̋ Rijeka Trg braće Mažuranića 10 – 51000 Rijeka – HRVATSKA esn.rijeka@gmail.com

potiču mobilnost, cjeloživotno učenje, multukulturalnost, ali i društvenu inkluziju. Jedan takav projekt odvija se krajem ovog i početkom idućeg mjeseca. ESN organizira inicijativu Dani društvene uključenosti (19.11.- 3.12.) tijekom koje se u više od 500 lokalnih sekcija u 40 zemalja odvijaju događaji koji služe osvješćivanju o volonterstvu te tjelesnim i mentalnim poteškoćama.

Više informacija o događajima ove incijative, kao i o samoj organizaciji, možete pronaći na mrežnoj i Facebook stranici ESN Rijeka.

 

 

 

 

Komentari