Što je uzrok čudnom ponašanju polarnih medvjeda?

26

Životne navike polarnih medvjeda uvelike su se promijenile u posljednjih nekoliko godina. Ruski znanstvenik Ilija Mordvicev, koji radi na Severcovljevom institutu za ekologiju i evoluciju pri Akademiji znanosti u Moskvi kaže da su upravo ljudska bića odgovorna za promjenu ponašanja kod polarnih medvjeda.

Znanstvenici su putem studije zaključil da je posljednjih nekoliko godina zabilježeno mnoštvo slučajeva da polarni medvjedi love i jedu pripadnike vlastite vrste: „Kanibalizam je među polarnim medvjedima poznat, no zabrinjava nas to što su takvi slučajevi prije bili rijetki, a danas ih evidentiramo sve češće. U nekim razdobljima tijekom godine jednostavno nema dovoljno hrane i veći mužjaci napadaju ženke s mladima.“

Jednako tako, znanstvenik upućuje i na činjenicu da se polarni medvjedi u potrazi za hranom sve češće približavaju mjestima gdje obitavaju ljudska bića, posebice vojnici i ljudi koji se bave naftom. Razlog je jednostavan. Polarni medvjedi hrane se tuljanima koji žive na santama leda. Zbog klimatskih promjena, na Arktičkom oceanu je sve manje leda pa su medvjedi primorani krenuti na kopno u potrazi za hranom. Osim što su zabilježeni slučajevi da polarni medvjedi jedu pripadnike svoje vrste, klimatskim promjenama prilagođavaju se i na drugi način. Počeli su konzumirati biljke i ptičja jaja.

Komentari