Razvija se jaka sibirska anticiklona, u prosincu Europi prijeti velika zima

70
snijeg

Nakon povećih zimskih uzbuđenja u gorju i nekim nizinama, što je kao i jaka plima duž obale uobičajeno za doba godine, na meteorološkim kartama ovih dana možemo uočiti brojne zanimljivosti.

Na Sjevernoj hemisferi gdje za 5 dana počinje klimatološka zima ima više snijega od prosjeka, a pod snijegom je gotovo cijela Rusija otkuda nam stižu oni pravi zimski prodori. Sibir je hladniji od prosjeka, a negativna temperaturna anomalija ponegdje doseže i 16 °C.

S područjem pod snijegom iznad prosjeka i uz slabe mlazne struje stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj ozbiljne sibirske anticiklone koja je jedan od glavnih čimbenika zimskog vremena u Euroaziji. U središtu anticiklone tlak zraka mogao bi prelaziti 1060 hPa, a pošto je razvijena i u višim slojevima atmosfere neće se tako brzo urušiti.

U takvoj situaciji, početkom prosinca u europskom dijelu Rusije gomilat će se veće količine hladnog zraka, a temperature zraka u Moskvi već sredinom idućeg tjedna mogle bi padati do -20 °C. Prvi je to znak kako prava zima kuca na vrata.

Ovako snažna anticiklona mogla bi poremetiti i uobičajeno snažan polarni vrtlog u ovom dijelu godine. Na nekim prognostičkim modelima možemo uočiti cijepanje glavne jezgre na 2 dijela, kanadsku i sibirsku. Treba napomenuti kako to nije rijetka pojava, međutim u kombinaciji s jakom sibirskom anticiklonom takvo stanje moglo bi se odraziti i na Europu kroz dolazak zamjetnije hladnoće, donosi IstraMet.

L.B.

Komentari