Preminula ikona borbe za socijalnu pravdu i ženska prava Ruth Bader Ginsburg

19

Sudkinja Vrhovnog suda SAD-a Ruth Bader Ginsburg, poznata ikona za borbu za ženskih prava, umrla je od raka u dobi od 87 godina, priopćio je sud. Ginsburg je umrla u petak od metastatskog raka gušterače u svom domu u Washingtonu, okružena obitelji, navodi se u izjavi.

Ranije ove godine, Ginsburg je rekla da je na kemoterapiji zbog recidiva raka. Bila je istaknuta feministica koja je postala figura liberala u SAD-uGinsburg je bila najstariji borac za pravdu i druga žena ikad koja je sjedila na Vrhovnom sudu, gdje je obnašala dužnost 27 godina. “Naša je nacija izgubila pravnika povijesnog rasta”, rekao je vrhovni sudac John Roberts u izjavi od petka. “Mi smo na Vrhovnom sudu izgubili dragu kolegicu. Danas žalimo, ali s pouzdanjem da će se buduće generacije sjećati Ruth Bader Ginsburg kakva smo je poznavali – neumorna i odlučna pobornica pravde.”

Kao jedna od četvorice liberalnih sudaca na terenu, njezino je zdravlje pažljivo praćeno. Njezina smrt postavlja mogućnost da republikanski američki predsjednik Donald Trump pokuša proširiti svoju vitku konzervativnu većinu, čak i prije izbora u studenom. U danima prije smrti, Ginsburg je izrazila snažno neodobravanje takvog poteza. “Moja najžešća želja je da me ne zamijene dok ne postave novog predsjednika”, napisala je u izjavi svojoj unuci, javlja Nacionalni javni radio. Očekuje se da će predsjednik Trump nominirati konzervativnu zamjenu za Ginsburg što je prije moguće, rekli su izvori iz Bijele kuće CBS News.

Trump je reagirao na smrt Ginsburg nakon predizbornog skupa u Minnesoti, rekavši: “Nisam to znao. Ona je vodila nevjerojatan život, što još možete reći?” Ginsburg je patila od pet napada karcinoma, s najnovijim recidivom početkom 2020. Posljednjih je godina nekoliko puta bila na bolničkom liječenju, ali se svakom prilikom brzo vraćala na posao. U izjavi u srpnju, sudac je rekao da je njezino liječenje raka dalo “pozitivne rezultate”, inzistirajući da se neće povući iz svoje uloge. “Često sam govorila da ću ostati članica Suda sve dok mogu obavljati posao punom parom”, rekla je. “I dalje sam u mogućnosti to učiniti.”

Sudci Vrhovnog suda SAD-a rade doživotno ili dok se ne odluče povući, a pristaše su izrazile zabrinutost da bi konzervativnija pravda mogla naslijediti Ginsburg. Ginsburgina smrt izazvat će političku bitku oko toga tko će je naslijediti, potaknuvši raspravu o budućnosti Vrhovnog suda uoči predsjedničkih izbora u studenom. Predsjednik Trump imenovao je dvojicu sudaca od stupanja na dužnost, a sadašnji sud u većini slučajeva ima konzervativnu većinu od 5 do 4. Američki Senat mora odobriti novog suca kojeg je imenovao predsjednik, a čelnik većine u Senatu Mitch McConnell rekao je u petak navečer da će se, ako se predloži kandidat prije izbora, glasati o izboru gospodina Trumpa.

Izvor: BBC

Komentari