Pred nama je vruća europska jesen

Grci će ponovo na izbore, a brzo za njima i niz drugih, uglavnom "problematičnih" država

88

Kao što smo i najavili, Grčka ponovo izlazi na izbore. Brzo po dogovaranju novog paketa pomoći s europskim kreditorima, Alexis Tsipras podnio je ostavku na mjesto premijera i zatražio raspisivanje izbora. Točan datum još se ne zna, no špekulira se kako će to biti 20. rujna. Na novim izborima Tsipras se nada osvajanju novog mandata, u kojem bi s reformiranom koalicijom (iz koje su izašli ljevičari tvrdolinijaši i oformili vlastitu stranku) nastavio provoditi dogovoreno s Europom.

A sad adio…

U svom “oproštajnom” govoru dojučerašnji grčki premijer, koji i dalje uživa veliku potporu birača, predstavio je svoju opciju kao jedinu moguću, naspram sada već bivših “drugova” koji zagoravaju tzv. Grexit, grčko napuštanje eurozone i štampanje vlastitog novca, te nepristajanje na dogovor s Europom. Sličan stav zastupaju još samo krajnje lijevi i desni, odnosno Komunistička partija grčke i fašistička Zlatna zora.

Naglasio je i kako je na narodu da sad odluči tko će dalje voditi Grčku, na teškom, ali neophodnom putu reformi, na kojem je sa svoje strane obećao borbu protiv interesnih skupina, oligarha, utajivača poreza i korupcije. Za sporazum s Europom napomenuo je kako nije ono što se željelo, ali da bljeg nisu mogli dobiti.

Na ruku čelniku Syrize ide i to što njegovi stranački protivnici još uvijek nisu izložili ikakav drugačiji plan, osim što papagajski ponavljaju da su svi dogovori s Europom neprihvatljivi. Donedavna vlast, sada opozicija, također se ne doživljava pretjerano ozbiljno.

Bolji dani za Grke?

Rapidno sazrijevanje mladog premijera i promjena stavova u nekim stvarima za 180 stupnjeva, premda jasno usmjerena prvenstveno očuvanju vlastite pozicije, prihvatljivi su ukoliko će od toga koristi imati i država, te svakako nešto iz čega bi mogli naučiti i političari u drugim državama.

Sazivanje izbora, koliko god se neki rugali ili tumačili porazom, ostalo mu je jedina opcija u situaciji pobune u vlastitim redovima, a brza provedba nužna iz više razloga

– iskorištavanje trenutne popularnosti; nezadovoljstvo posljedicama dogovora s Europom, kao i udarci koje je pretrpio bankarski sustav uskoro će jače doći do izražaja
– protivnici se ne stižu konsolidirati, a dio ih je i dalje na godišnjim odmorima (koliko god to nevjerojatno zvučalo), opozicija je slaba i neorganizirana
– čim brže okončanje političke nesigurnosti koja neminovno utječe na gospodarstvo, koje ionako već duže vrijeme stagnira i propada. Brojni grčki poduzetnici već sada “dišu na škrge”, a kreditori žele krenuti s dogovorenim.

Da je vrag odnio šalu, vidimo po tome da su Tsiprasa počeli podržavati i ranije ne baš skloni Nijemci (pogledajte Welt ili Faz).

Što nam donose mjeseci pred nama?

Mogla bi biti ovo dosta burna jesen u Europi. Pored grčkih izbora, za koje još nemamo datum, ali znamo da će ih EU pratiti širom otvorenih očiju, spremaju se izbori u Kataloniji krajem rujna, potom u listopadu u Portugalu i Poljskoj, te u studenom u Španjolskoj i Turskoj. Ako bolje promotrite, sve redom zemlje koje su ekonomska ili geopolitička žarišta. Zato bi ova jesen mogla biti izrazito vruća, politički govoreći, ovisno kako će ti izbori prolaziti. Da, nekako su u zraku i izbori u Hrvatskoj, no na svu sreću, mi još nismo žarište u bilo kojem smislu, a nadajmo se da će tako i ostati.

A nije čak sve ni u izborima, Europa je i pred brojnim drugim teškim izazovima: rat u Ukrajini, nezaposlenost mladih, gospodarska stagnacija, izbjeglice… problemi se samo gomilaju.

B.Ž.

Komentari