Plovdiv Europska prijestolnica kulture 2019.! Primjer koji treba slijediti!

70

Rijeka će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture pa smo sa zanimanjem pratili rezultate takve titule u bugarskom gradu.

Piše: Silva Celebrini

Odmah su nam rekli, Plovdiv je najstariji europski grad, živi intenzivno već 5000 godina. I dodali “jako smo ponosni što je izabran za europsku prijestolnicu kulture što je privuklo brojne turiste i otvorilo mnoge mogućnosti turističkog razvitka Bugarske i samog Plovdiva”.

Iskreno nisam baš puno znala o Plovdivu a na bugarsko tlo zakoračila sam prvi put na aerodromskoj pisti stigavši avionom preko Beča jer direktnih letova Zagreb Sofija nema. Odande su nas ljubazni domaćini prevezli automobilima do Plovdiva udaljenog nekih 140 kilometara od Sofije. Pa ni sam taj prvi pogled na Plovdiv u tmurnom kišnom danu nije bio obećavajući…sve je nekako podsjećalo na davna vremena komunizma ali…bila je to varka. Kada se počeo razotkrivati, Plovdiv ili Philippopolis kako se zvao u davnoj prošlosti otkrio je skrivene tajne  iz davnina obavijene suvremenom vizijom razvoja grada danas i sutra. Sačuvati ono što je staro i vrijedno u novom ruhu, učiniti ga dostupnim žiteljima grada i Bugarske ali i cijelom svijetu, koristiti ostavštinu za  dobrobit svih ,vizija je koju su u Plovdivu uspješno pripremali i provodili u godini vladavine europskom kulturnom scenom. Dobro su iskoristili sredstva  EU (oko 36 milijuna eura) i većinu novca najprije utrošili na infrastrukturu te pokrenuli više od tisuću raznih kulturnih projekata koji se nastavljaju i u godinama što slijede.

Stari i novi Plovdiv bila je središnja tema 11. međunarodnog turističkog susreta koji je okupio osamdesetak sudionika iz 14 zemalja. U središtu pozornosti bila je ranokršćanska biskupska  bazilika (Bishop’s Basilica) i mozaici koji su otkriveni u cijeloj ulici a nad kojima se sada gradi staklena zgrada kako bi bili dostupni i vidljivi stalno jer će zgrada svijetliti i u mraku.

Gradonačelnik Plovdiva Zdravko Dimitrov rekao je kako su u pripremama za titulu prijestolnice kulture cijelu jednu nekada ruševnu četvrt pretvorili u umjetničku četvrt KAPANA u kojoj sada uživaju i domaćini i turisti. Ministrica turizma Nikolina Angelkova istaknula je utjecaj koji je na turizam imala već sama kandidatura I najava da će Plovdiv postati prijestolnica kulture.

“ Broj posjetitelja već je tada narastao za 20 posto, a u  ovoj godini do rujna imali smo više od pola milijuna  posjetitelja koji su prespavali u Plovdivu i mnogo više onih koji su ga posjetili a nisu presavali” rekla je ministrica Angelkova koja je nakon konferencije neumorno I strljivo odgovarala na brojna novinarska pitanja i fotografirala se pojedinačno i u skupinama sa svima. Povremeno bi tek izustila da joj se žuri ali već bi je netko od novinara zaskočio s novim pitanjem na koje nikada nije odbijala odgovoriti.

U Plovdivu  vjeruju da će i nadalje imati priliku promovirati povijesne i kulturne značajke svog grada pa su se pripremili i s novim luksuznim smještajnim kapacitetima među kojima je i prvi hotel s pet zvijezdica u kojem je već boravio popularni britanski pjevač Tom Jones. To u kombinaciji  s izvrsnom tradicionalnom bugarskom kuhinjom i brojnim arheološkim i kulturnim događajima garancija je turističkog napretka.

Ministrica turizma  Angelkova kaže da će ohrabrivati i poticati  i druge bugarske gradove da se natječju za titulu jer nakon Italije i Grčke, Bugarska je treća  europska zemlja po arheološkim nalazištima.

“Imamo skriveno blago u zemlji i moramo ga otvoriti i pokazati svijetu, kaže Angelkova.” Oko šest milijuna posjetitelja imali smo do prije par godina lani ih je bilo 9,2 milijuna i to je bio rekord ,a ove godine također očekujemo oko devet milijuna turista pri čemu razvijamo strategiju održivog turizma . Naš je fokus  na arehološko-povijesnom i kulturnom turizmu te na zdravstvenom turizmu” kaže bugarska ministrica.

Sudionici skupa među kojima su bili i predstavnici FIJET-a iz više država pa tako i Hrvatske posjetili su nove hotele: Hotel Best Western Plovdiv Hills, Hotel Puldin Coop, Hotel A&M i Hotel Residence City Garden s pet zvijezdica.

Kušala su se tradicionalna bugarska jela i pića te uživalo u bugarskoj narodnoj glazbi i plesovima. Prisustvovali smo i tradicionalnom krštenju mladog vina, a šetnja ulicama drevnog Plovdiva oduševila nas je ljepotom i brigom o svakom dijelu tog grada s oko 400 tisuća stanovnika.

Završna večer i oproštaj začinjeni su gala večerom i bogatim kulturno umjetničkim programom uz srdačno doviđenja u Plovdivu.

Komentari