Paški sir u New York Timesu! Svaka čast!

212

Dobar glas daleko se čuje, a izgleda dobar okus još i dalje. Kraj prošle godine, točno 30. prosinca 2019. pokazao je to i za Paški sir, jednu od naših najcjenjenijih mliječnih delicija. New York Times predstavio je Paški sir kao sir koji treba definitivno dodati na svoj party meni.
Autorica koja je zaslužna za ovu preporuku je Florence Fabricant. Autorica članaka o hrani i vinu. Ona piše tjedne kolumne Front Burner i Off the Menu, kao i kolumnu Pairings koji se pojavljuje uz mjesečne recenzije vina. Napisala je i 12 kuharica.

Citiramo ju u potpunosti:

“Na vjetrovitom hrvatskom otoku Pagu u Jadranskom moru živi mnogo više ovaca nego ljudi. Ovce, pasmina koja se zove paska ovka, ispašu na krajoliku, a njihovo mlijeko poprima briljantni okoliš iz lokalnog sira koji se zove Paski Sir. Ovaj prilično čvrst, teksturiran sir, orašaste arome i oštrine ublažene medenim okusom, sada je Europska unija dobila zaštićeno zemljopisno stanje. Izrađuje se u kotačima od oko 5 kilograma, a obično se prodaje u manjim klinovima. U Hrvatskoj se često poslužuje narezan na komade i s maslinovim uljem.”

Ista preporuka objavljena je i u print izdanju New York Timesa od 1. siječnja 2020., na 3. stranici njujorškog izdanja!