Odobrena je nova misija istraživanja Titanica. Što će se istraživati?

33

Savezni sudac ovaj tjedan odlučio je i dao zeleno svjeto spasilačkoj tvrtki da može oporaviti radio koji je “Titanic” koristio za slanje poruka oko nevolja u slučaju nevremena.

RMS Titanic, Inc., tvrtka za spašavanje Titanica, koju je sud odredio, planira poslati vozilo s daljinskim upravljanjem (ROV) u Marconijev apartman, sobu iz koje su operateri slali Morseov poziv na pomoć nakon što je brod udario u ledeno brijeg prije 108 godina. Sudac je presudio da radio ima dovoljno “povijesne, obrazovne, znanstvene i kulturne vrijednosti” da opravda ekspediciju. “Da nije bilo ovog radija, ne bi se mogli poslati signali ako dođe nevolje, nitko ne bi preživio, a mi Titanic nikada ne bismo pronašli”, rekao je Bretton Hunchak, predsjednik tvrtke RMS Titanic.

Odluka suda poništila je naredbu iz 2000. godine kojom je zabranjeno tvrtki da posjeti trup broda. Ali sada, 20 godina kasnije, postoji bojazan da ako se ekspedicija uskoro ne dogodi, to se možda nikada neće dogoditi. “Naša glavna briga je da će se uskoro izgubiti.” Tim se već priprema za misiju koja bi se trebala održati krajem kolovoza ili rujna, sve dok je u tom trenutku sigurno to učiniti uslijed pandemije koronavirusa. Kako oporaviti radio koji se nalazi 12 500 metara pod vodom nadzirat će operateri ROV tvrtke RMS Titanic, Inc. brodu koji će ploviti iznad mjesta gdje se nalazi olupina. Oni će poslati robot do broda, locirati i ući u Marconijev apartman, zatim snimiti slike i upotrijebiti specijalizirani alat priključen na ROV kako bi preuzeli Marconijev radio.

Robot će možda morati rezati otvoreni dio Marconijeve sobe da bi došao do radia. Nedavna presuda suda omogućuje uklanjanje dijela broda po prvi put, ali Hunchak je rekao da kompanija ipak osmišljava misiju da ošteti što manji dio Titanica. “Na krovu je puno rupa i vrlo je moguće da ćemo možda uspjeti doći do radia ako bismo stvorili dovoljno mali robot”, rekao je. “Dakle, ono što smo dizajnirali je alat koji zapravo ostaje mali, provlači se kroz rupe na krovu i nekako se otvara i može raditi nakon toga u kontekstu veće prostorije. Znamo točne dimenzije i nekako smo preslikali raniji alat koji je istraživo Titanic i prije bilo kakvog vađenja zapravo stalno provodimo 3D simulacije s momcima koji su stvorili alat”, dodao je Hunchak.

“Neće biti prvi put da smo tamo. Neće biti iznenađenje. Mi nekako znamo što možemo očekivati ​​i vrste ograničenja u kojima radimo.” Prije ekspedicije, tim će brod i ROV izvaditi blizu mjesta olupine i izvoditi vježbe u plićoj vodi.

RMS Titanic, Inc ima prava na spašavanje broda još od 1980.-ih, a već je s Titanica izvadila preko 5 000 ploča, nota, šešira, dekoracije i drugih artefakata. Ali Marconijev radio mogao bi pružiti novi uvid u poruke koje je “nepokolebljivi” Titanic poslao i primio prije nego što je udario u zloglasni ledeni brijeg, kao i probleme nevolje koje je slao dok je potonuo. U olupini je poginulo oko 1500 ljudi. “Bilo je to nešto što su mnogi povjesničari oduvijek željeli oporaviti”, rekao je Hunchak. Međutim, i druge su se skupine – uključujući Nacionalnu upravu za oceanske i atmosferske oponente – usprotivile ovoj komercijalnoj akciji spašavanja, umjesto da su pozvale na očuvanje olupine.

Izvor: Science Alert

 

Komentari