Međunarodni susret novinara u Sloveniji – Okusi i mirisi Slovenije na drugačiji način!

270
Međunarodni skup novinara

Piše/Foto: Silva Celebrini

Četverodnevni boravak u Sloveniji u organizaciji Društva turističnih novinarjev otkrio mi je drugačiju, onu ljepšu i plemenitiju stranu susjedne države, njezine skrivene tajne i prirodne ljepote, njezin zeleni turizam i izuzetnu gastronomsku ponudu i sve ono što vrijedne slovenske ruke čine da bi ostali svoji i sačuvali tradiciju i upravo zato bili poželjna turistička destinacija.

Sandra Čolik iz turističke agencije za krstarenja Drago Bulc predsjednik društva turističkih novinara Slovenije
Sandra Čolik iz Turističke agencije za krstarenja i Drago Bulc, predsjednik Društva turističkih novinara Slovenije

Iako sam nebrojeno puta bila u Sloveniji svaki dolazak otkriva novo i sve ljepše lice dežele i ne možete se oteti dojmu da zbog tog stalnog lickanja, mahom zahvaljujući sredstvima EU susjedna država sigurno i čvrsto korača naprijed. Barem kad je o turističkoj ponudi riječ.

Obilazak smo započeli  u luci Kopar gdje nas je dočekao mirno usidren 11.katni cruiser MSC Musica. Ništa spektakularno reći ćete, takvih smo se plovećih gradova nagledali u našim lukama a i znamo koje probleme stvaraju Dubrovniku i koliko je muke s turistima. Pa onda te priče o zagađenju okoliša i o tome da osim gužve ti turisti ne donose novce jer gotovo ništa ne troše. No, u luci Kopar sasvim je drugačija priča. Oni su se, istina, zadnji uključili ali su zato učili na greškama drugih jadranskih luka.

Direktor Luke Kopar Bojan Babič kaže da je ta luka za kruzere najskuplja na Jadranu i da im je cilj kvaliteta a ne kvantiteta.

direktor luke Kopar Bojan Babič
Direktor luke Kopar Bojan Babič

Ove godine  očekuju 82 dolaska brodova s oko 110.000 putnik,a svaki će turist Kopru i Sloveniji donijeti zaradu od stotinjak eura pa nije teško izračunati o kolikim se milijunima eura radi! Usporedbe radi u Dubrovniku će ove godine uploviti 500 kruzera s oko  800.000 putnika, a podatci govore da je zarada po putniku znatno niža nego u Kopru.

„Zeleni“ turizam u Rogaškoj Slatini
Naravno Rogaška je Slatina kao oaza zelenila pravo mjesto za priču o zelenom turizmu jer shema održivog razvoja te grane prepoznata je u svijetu i Sloveniju se uzima kao primjer dobre prakse. Za održivi razvoj turizma primili su već bojne nagrade a glavni grad Ljubljana prije nekoliko godina proglašen je zelenom prijestolnicom Europe. Certificiranje  poput zelenog znaka Slovenia green  najboljim destinacijama donosi značajnu financijsku potporu. Direktorica Slovenske turističke organizacije Maja Pak ističe da zeleni znak do sada nosi 88 turističkih destinacija, te naglašava važnost takve koncepcije  u svijetlu klimatskih promjena i djelovanja radi ublažavanja posljedica istih. Kako je Rogaška Slatina poznata po svojoj ljekovitoj vodi bogatoj magnezijem logično je da je tu potpisan „Savez za vodu“ i da se za vrijeme izuzetno kvalitetnog ručka pila samo voda.

Bela Krajina
Ulazak u slobodnu zemlju Belu Krajinu donosi nove zanimljivosti i zahtijeva posebnu proceduru. Najprije u gostionici Petra Badovinca prolazimo pravu „carinsku“ proceduru i dobivamo „pasoše“ za ulazak na slobodni teritorij i u brojne gostionice, vinarije i trgovine. Tekuća viza za ulazak je karampampuli žestica izvrsna okusa za koju recept zna samo gostioničar.

U osnovnoj školi Bistra Buča dočeka nas novo iznenađenje- starinski strogi učitelj s palicom koji nas vraća u 1957.godinu i tjera da učimo ispočetka. Vrlo originalno i nadasve duhovito a dobili smo i svjedodžbu s ocjenama!

škola Bistra Buča
Škola Bistra Buča
strogi učitelj Jože Matekovič
Strogi učitelj Jože Matekovič

U osnovnoj školi Bistra Buča dočeka nas novo iznenađenje- starinski strogi učitelj s palicom koji nas vraća u 1957.godinu i tjera da učimo ispočetka. Vrlo originalno i nadasve duhovito a dobili smo i svjedodžbu s ocjenama!

Resort Big Berry je zadnja točka posjete Beloj Krajini smješten u zelenoj oazi uz rijeku Kupu koja je zapravo granica između Slovenije i Hrvatske.

big berry resort
Big Berry Resort
kupa kao granica
Kupa kao granica

Food Bluz u BTC City Ljubljana
Slovenska i svjetska gastronomija predstavljene su u projektu Food bluz u najvećem  trgovačkom centru BTC City Ljubljana poznatom posjetiteljima iz cijelog svijeta pa tako i Hrvatske.
Autorica projekta  “Okusni bluz -Food bluz” je Maja Oven, a poznati slovenski etnolog i profesor dr. Janez Bogataj ispričao je kako se projekt razvijao i nadopunjavao naglasivši da je pored lokalne hrane prisutna i svjetska kuhinja i naravno svjetski poznata imena kuhara. U BTC City Ljubljana je više od 70 restorana, a kao valuta koristi se i Bit Coin.

Posjet smo započeli na vrhu centra City nekadašnje radničke menze koja je postala poslovni restoran i gdje smo čuli priču o štrudli odnosno savijači sa skutom  i višnjom ili šumskim voćem. Uz priču o hrani ide i kuharica pod nazivom „Okusite različnosti, spoznajte nove prijatelje“  .Put nas vodi u elitni restoran DiVino s talijanskim specijalitetima a kuhar je chef Matjaž Cotić, prvak u pripremanju tjestenine u svijetu. Svježa tjestenina stiže iz Italije kao i meso najboljeg svjetskog mesara iz Toscane Daria Cecchija. Tu je i pjenušac Mare Santo koji sazrijeva u jadranskom moru. Savršeno!

Ponudu nadopunjuje  i Tržnica s Kulinarskim parkom, restoran Škrnicelj s tradicionalnim jelima na žlicu, pa izuzetni kolači u Crystal Caffe najvišoj kavani s pogledom na Ljubljanu.

Gastronomsko putovanje po BTC City Ljubljana vodila je direktorica marketinga Maja Oven, a sudjelovali su novinari iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovačke i Velike Britanije.

Komentari