Ima 83 godine i programira: „Tehnologija je samo novi alat kreativnosti za sve generacije“

21
83-godišnja programerka uči mlađe generacije
Photo: Screenshoot Youtube

 

Masako Wakamiya (83) prvo je računalo kupila sa 60 godina i odmah krenula programirati. 2017. godine napravila je svoju prvu aplikaciju Hinadan, gaming aplikaciju za starije koja je usredotočena na godišnju proslavu Hinamatsuri ili Dana lutaka.

Priznaje da joj je najteži dio na putu do uspjeha bilo svladavanje engleskog jezika, kojeg prije nije uopće poznavala. Svladavanje engleskog jezika i boravljenje na računalu pomoglo joj je da otkrije osobe slične sebi, ali i one potpuno različite. Pomalo je razočarana što njene generacije ne vide prednosti tehnologije. U Japanu je puno usamljenih umirovljenika kojima bi tehnologija pomogla da izgrade odnose.

View this post on Instagram

今日は、まーちゃんこと若宮正子さんの講演会に参加🎤懇親会もちゃっかり🍻♡ ・ 元気な人の話を聞くと元気が出ますね😳‼️ ・ 世界的にメディアにも取り上げられる83歳✨昭和10年生まれは偉人が多い。(大好きなじーちゃんと誕生日が3日違い😳💕) ・ まーちゃんは、とにかくパワフルでポジティブでイキイキとハツラツしていて、人気者でした😍 自然に人が集まるってこういう方を言うんですね♩ ・ 6枚目は東さん‼️お着物で日本文化を世に発信している、大変上品でとても素敵な方でした😍💕今年ピースボードで世界一周するそうです🥺🛳✨ ・ #まーちゃん #若宮正子さん #プログラマー #ひな壇アプリ #ted #apple #🍎 #エクセル #アーティスト #人生100年時代 #元気 #パワフル #artist #masakowakamiya #絵を描く約束 #日本 #japan @yopikichii_art

A post shared by yopikichii (@yopikichii) on

„Kada sam shvatila kako je online svijet super, odlučila sam to podijeliti s mojom generacijom. Otvorila sam svojevrsni salon s računalima i počela poučavati ljude kako ih koristiti“, pohvalila se Masako.

Svoju priču odlučila je podijeliti sa svijetom, prisustvovati na konferencijama i ostalim prigodnim posjetama različitim zemljama svijeta.

Smatra kako je tehnologija odličan alat za kreativnost, koji može pomoći svima pa i starijim ljudima. „Neki ljudi trude se pobjeći starosti, ali to je kao da se borite protiv zalazećeg sunca, rađe sjednite i uživajte u zalasku“, poručila je Masako.

Komentari