Danas se obilježava Svjetski dan pčela

14

Pčele su doista temelj okoliša. One pomažu brojnim biljnim i životinjskim vrstama oprašivanjem, a možemo im zahvaliti na tako ukusnim proizvodima kao što su mandarine, jabuke, krumpir i puno toga više! Nažalost, koliko su pčele dragocjene našem ekosustavu, sve nas više brine njihov broj i ono što to znači u budućnosti u svijetu. “Populacija opada zbog različitih faktora, uključujući ljudski razvoj, pesticide, bolesti i promjenjivu klimu”, objasnio je predstavnik The Honeybee Conservancy.

Na današnji dan obilježavamo Svjetski dan pčela, a početak možemo zahvaliti Slovencu Antonu Janši koji je napisao prvi moderni pčelarski priručnik te je bio među prvim ljudima na svijetu koji je ukazao na njihov značaj. Pčela se kao simbol radišnosti često nalazi na ulazima u banke i muzeje, a čak je otisnuta i na kovanici od 2 eura koju je Europska središnja banka izdala povodom prvog Svjetskog dana pčela 20. svibnja 2017. godine.

Sve ovo ukazuje na to koliko su pčele cijenjene, a evo što možete vi napraviti i doprinijeti njihovom očuvanju:

1. Zaštitite stanište pčela

Jedna od glavnih prijetnji našim pčelama je smanjenje staništa. Svi mi možemo pomoći pčelama u urbanim prostorima tako što ćemo stvoriti više vrtova, zelenih površina i ulica s biljkama bogatim nektarima poput divljih cvjetova. Ako vjerujete da su im potrebna ogromna polja puna cvijeća, to nije istina! Zelene površine mogu se uspostaviti na uglovima ulica, balkonima, dok se cvijeće može saditi uz prometnice. Ako želite napraviti korak dalje, udružite se s lokalnom upravom i zagovarajte razumna rješenja za šire gradska područja.

2. Izbjegavajte štetne pesticide

Sintetički pesticidi, gnojiva i herbicidi neke su od opasnosti s kojima se pčele suočavaju. Izbjegavajte upotrebu pesticida u svom vrtu i ako morate obraditi svoj vrt, idite na organske mogućnosti i prskajte noću jer su tada ovi oprašivači najmanje aktivni. Također možete koristiti korisne insekte kao što su mantise moli kako bi vam pomogli u vrtu.

3. Stvorite pčelinji bazen

Možete napuniti plitku posudu čistom vodom, a unutra dodati malo šljunka i kamenja, tako da pčele mogu skočiti iz vode. To će biti savršeno odmorište za pčele, a i njihovo piće dok se odmaraju od hranjenja i oprašivanja.

4. Izgradite domove za samotne pčele

Iako je općepoznato da pčele žive u košnici, to je istina za samo dio pčela. Većina vrsta pčela su samotna bića, a 70% pčela žive pod zemljom, 30% pčela živi u rupama unutar stabala ili u šupljim stablima. Možete izgraditi neki vlastiti dom za pčele kako biste stvorili adekvatne životne prostore za te usamljene insekte.

5. Posadite vrt pogodan za pčele

Pčelama možete pomoći tako što ćete saditi vrt pogodan za pčele i pružiti im mjesto za odmor, oprašivanje i rezmnožavanje. Nekoliko korisnih savjeta koje nudi The Honeybee Conservancy su:

  1. Izbjegavajte hibridne cvjetove koji mogu biti sterilni i sadrže malo ili nimalo nektara ili polena
    2. Obavezno imajte cvatnju za pčele tijekom cijele godine.
    3. Neiskvarenu parcelu ostavite za pčele koje se gnijezde u zemlji
    4. Sadite cvijeće u grupama – pčele se vole usredotočiti na jednu vrstu cvijeta u isto vrijeme
    5. Preskočite dvostruko cvijeće, kojem nedostaje polena

6. Sadite drveće

Zasigurno svi zamišljamo kako pčele lete u vrtu, sjede na suncu ili kopaju između latica ruže. Međutim, pčele vole drveće jednako koliko i cvijeće! Pčele većinu svog nektara dobivaju iz drveća! Ono nisu samo izvrstan izvor hrane, nego su i sjajno stanište. Iako je problem krčenja šuma još uvijek važan, svoj doprinos možete učiniti brigom i sadnjom drveća i pridruživanjem zajednicama sa sličnim interesom za očuvanje drveća!

7. Podržite svog lokalnog pčelara

Jedan od načina da se pčelama pomogne je pokretanje pčelarstva. Ipak, nemamo svi sredstva i prostor za to. Pametna alternativa tome bila bi podrška lokalnom pčelaru. Oni se puno trude da brinu i njeguju svoje pčele, a njihovi napori pomažu i pčelama i ljudima oko sebe! Najbolji način za podršku pčelarima je kupovina njihovog proizvoda. Većina pčelara će imati proizvode za prodaju meda i pčelinjeg voska, ali postoje neki koji stvaraju sapune, losione i svijeće od pčelinjeg voska. A ako med kupujete lokalno, velike su šanse da pčele oprašuju vaše cvjetove!

8. Sponzorirajte košnicu

Drugi izbor za one koji si ne mogu priuštiti pokretanje pčelarstva je sponzoriranje inicijativa koje grade košnice. The Honeybee Conservancy radi na instaliranju opskrbljenih košnica pčela i samotnih pčelinjih domova u zajednicama širom SAD-a, a zasigurno neke postoje i u vašem gradu. Možete im pomoći donacijom ili traženjem organizacija sa sličnim inicijativama.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari