Povratak u Kazalište! Čeka vas “Zajc de luxe” gledalište

350

Nakon što ste iz udobnosti svojih domova dva mjeseca pratili program „Zajc uz vas – online”, riječki HNK Ivana pl. Zajca napokon otvara svoja vrata u srijedu 20. svibnja 2020. Pozivaju gledateljice i gledatelje u prozračeno, dezinficirano i prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prilagođeno gledalište.

Naravno, trebat će nam svima vremena da se naviknemo na nove okolnosti ulaska u kazalište, gledanja kazališnih predstava i uživanja u koncertnim izvedbama, a u „Zajcu” su osmislili kako da publici to vrijeme prilagodbe bude što ugodnije i zabavnije. Neka od novih pravila bit će vam neobična, neka će vas možda i živcirati, no promislite:

Koliko ste puta poželjeli da u parteru imate više mjesta pored sebe i ispred sebe, da možete protegnuti noge i ispraviti ramena? Koliko ste puta poželjeli da u ložama sjedite sami ili samo sa svojim najbližima? Koliko ste puta poželjeli da se na ulazu u kazalište ne morate gurati s drugima, i onda još čekati u gužvi pred garderobom?

Novi postav gledališta, prilagođen protuepidemijskim mjerama, zamijenit će često prepuno gledalište riječkog Kazališta – novim kazališnim komforom. U šali, nazvan „Zajc de luxe”!

 

Evo zašto i kako:
Konačno ćete moći sjediti u parteru na dovoljnoj udaljenosti od drugih da vam ničija glava više ne ometa pogled na pozornicu, da ni sa kim ne morate dijeliti naslon za ruku, da vam više neće smetati svjetlo susjedovog mobilnog telefona i šuškanje vrećice bombona.
Umjesto dosadašnjih 294 očekuje vas maksimalno 67 odvojenih sjedala u parteru, pojedinačnih ili u paru, do kojih sada možete lako doći bez da bilo koga dižete ako kasnite, i usto nikada ne znate na koju stranu se pritom pristojnije okrenuti. Još bolje – ako ste stigli u kazalište na vrijeme, nitko vas neće dizati s vašeg sjedala nego ćete u miru moći pročitati programsku knjižicu ili poslati posljednje poruke telefonom prije početka predstave ili koncerta.

hnk gledalište

A za one koji žele još veću ekskluzivnost – lože su u novom postavu gledališta rezervirane samo za vas i vašu partnericu/partnera, ili samo za vašu obitelj.
U svojoj loži više nećete zateći nikoga tko nije došao u kazalište s vama, ali će vas zato čekati slatka iznenađenja iz „Kraša“!

Na vaša de luxe mjesta u gledalištu dopratit će vas članice i članovi umjetničkih ansambala riječkog Kazališta, kao stjuardi i stjuardese u avionskoj biznis-klasi.

Uz obaveznu dostupnost dezinfekcijskih sredstava koje su za publiku osigurali Jadranski galenski laboratorij (JGL) i Adrialab, sve će posjetiteljice i posjetitelji, ako to žele, prilikom ulaska dobiti i posebno dizajniranu zaštitnu masku kao poklon  najvjernijoj publici.
Maske su dizajnirali Manuela Paladin Šabanović i Dobriša Radovanović, a izradile sjajne kazališne krojačice, kao i sve one sjajne kostime koji oduševljavaju u predstavama.

Za novi početak programa „Zajca” osmišljen je dvotjedni program naslovljen „Velika revija malih formata“.

Revija započinje  novom premijerom, monokomedijom o životu u izolaciji, „Il bonsai ha i rami corti“ / „Bonsai ima kratke grančice“ Serene Ferraiuolo i Giuseppea Nicodema. Premijera je posvećena prijateljicama i prijateljima u Italiji. Ne treba objašnjavati zašto. Uz ovu predstavu u produkciji Talijanske drame, do kraja svibnja publika će moći vidjeti i nove izvedbe još triju popularnih monodrama koje nose sjajne glumice dramskog ansambla HNK ivana pl. Zajca: „Kurva“ s nenadmašnom Oliverom Baljak, „Down, by law“ u potresnoj izvedbi Jelene Lopatić, i „Lolipop“ glumice i suautorice Aleksandre Stojaković Olenjuk.

Za kraj dramskog programa „Velike revije malih formata” pripremaju  „Corona Cabaret” uz najšašaviji glumačko-glazbeni dvojac „Žlice & gitara” Nikole Nedića i Maria Joveva, te posebnog gosta Deana Krivačića u naslovnoj ulozi – Corone.

Glazbeni dio programa donosi niz komornih koncerata članova Riječkog simfonijskog orkestra i zabavne programe koje za publiku pripremaju vodeće solistice i solisti riječke Opere:  „Operetni evergreeni” i  „Naše pjesme vaši snovi”.
Kristini Kolar, Ivani Srbljan, Olgi Kaminskoj, Vanji Zelčić i Anamariji Knego pridružit će se tri tenora, Aljaž Farasin, Domagoj Dorotić, Marko Fortunato, kao i basovi i baritoni: Robert Kolar, Slavko Sekulić, Luka Ortar, Dario Bercich, Ivan Šimatović. Naravno, s njima će zapjevati i zvijezde mjuzikala  „Sunset Boulevard” i „Evita” – Elena Brumini i Leonora Surian.

Blagajna s radom počinje u ponedjeljak, 18. svibnja prema uobičajenom radnom vremenu: od ponedjeljka do petka 9 – 15 sati, subotom od 9 – 13 sati i sat vremena prije predstava/koncerata.

Komentari