Ovogodišnji Mentalfest posvećen većoj dostupnosti usluga mentalnog zdravlja

78

Od 1. do 10. listopada u Rijeci će se održati još jedan Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest, a raznovrstan program namijenjen je kako osobama s iskustvom i profesionalcima tako i svim građanima.

Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest održava se u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada. Taj datum obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine. Opći cilj ovog obilježavanja je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja u cijelom svijetu te mobiliziranje resursa za podršku mentalnom zdravlju.  Ovaj dan je prilika da svi koji se bave područjem mentalnog zdravlja progovore o svojem radu, učine ga vidljivim i dostupnim onima koji imaju potrebu za nekim oblikom pomoći.

„Proteklih nekoliko godina, zamijenili smo uobičajeni način obilježavanja Dana ustanove kroz priredbe i zabavni program, organizacijom stručnih događaja kojima je cilj ukazati javnosti na važnost dostojanstvene skrbi o mentalnom zdravlju“, kazala je u ime organizatora Martina Baiocco iz Doma za odrasle osobe Turnić, koji upravo na 10. listopada obilježava i svoj dan.

Svjetski dan mentalnog zdravlja 2020. godine odvija se pod motom „Mentalno zdravlje za sve: veće ulaganje – veća dostupnost“ kojim se želi potaknuti ulaganje u mentalno zdravlje, a time i dostupnost usluga namijenjenih mentalnom zdravlju što većem broju ljudi. Kako je kazala pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, upravo je mentalno zdravlje prepoznato kao jedan od prioriteta projekta „Rijeka – zdravi grad“, u sklopu kojeg je oformljena tematska grupa za cjelovitu skrb o mentalnom zdravlju, na čijem je čelu Baiocco.

Dom Turnić, osobito u svjetlu poteškoća i nužnih promjena navika zbog pandemije COVID -19, kroz svoj rad nastoji usluge namijenjene mentalnom zdravlju približiti svima kojima su one potrebne. Razvojem novih izvaninstitucionalnih usluga pomoć je mogla doći i do ljudi u njihove domove.

Predstavljanje Kuharice za samostalan život

Mentalfest i ove godine, iako je prilagođen epidemiološkoj situacije, demonstrira plodove višegodišnjeg terapijskog rada s osobama koje imaju poteškoće mentalnog zdravlja kao i s njihovim obiteljima. Bit će to prilika da se prezentiraju i rezultati velikog trogodišnjeg EU projekta „Prilika“, osmišljenog s ciljem podrške daljnjoj provedbi procesa deinstucionalizacije i transformacije doma.

U procesu deinstitucionalizacije osmišljena je i knjiga “Kuharica za samostalan život”, nastala u pripremi korisnika doma za samostalan život u organiziranom stanovanju. Kako je kazala radna terapeutkinja Alenka Vondra Butigan, radi se o jednostavnim receptima koji su namijenjeni ne samo korisnicima doma, već i svima koji se tek upuštaju u avanturu kuhanja. Tijekom šest godina prikupljeno je 60-ak recepata, a knjiga će biti tiskana u tisuću primjeraka. Na promociji knjige koja će se održati u četvrtak, 1. listopada u 19 sati u bistrou Veseljak, korisnici Doma kuhat će posjetiteljima i prezentirati svoje stečene vještine.

Promocija dokumentarnoga filma “Tko je ovdje lud?”

U sklopu EU projekta nastao je i dokumentarni film „Tko je ovdje lud?“ autora Bernardina Modrića. Film, koji prikazuje život osoba koje imaju poteškoće mentalnog zdravlja s posebnim naglaskom na načine njihova oporavka, bit će premjerno prikazan u Kulturnom centru Kalvarija u petak, 2. listopada s početkom u 17,30 sati. Tjedan dana kasnije, u petak, 9. listopada u 18 sati u Slovenskom domu Bazovica, Podpinjol 43, održat će se tradicionalni Kuc kuc Cabaret.

Tijekom MentalFesta na Radio Rijeci će biti emitirana radijska emisija „Tko je ovdje lud“, a u Book Caffeu Dnevni Boravak će u četvrtak, 8. listopada od 17 do 20 sati bit će organizirana živa knjižnica, u kojoj će građani moći susresti i postavljati pitanja osobama s teškoćama mentalnog zdravlja.

U sklopu svečanog otvaranja festivala u Gradskoj vijećnici, u ponedjeljak, 5. listopada u 12 sati, Dirk Corstens, socijalni psihijatar iz Nizozemske, govorit će na temu „Psihijatrije u zajednici“, govoreći o resursima zajednica za pomoć i podršku obiteljima koje se suočavaju sa mentalnim bolestima. Terapeutima, ali i samim korisnicima Doma, namijenjena je trodnevna edukacija kako na temu psihijatrije u zajednici, tako i na temu vršnjačke podrške i oporavka.

Mentalfest organizira Dom za odrasle osobe Turnić u partnerstvu s Gradom Rijeka. Osim što podupire organizaciju ovog festivala, Grad Rijeka je ustupio je na korištenje nekoliko stanova za organizirano stanovanje korisnika Doma Turnić, sufinancira Dnevni boravak za osobe s mentalnim teškoćama te domski anti-stigma program – osim što ima terapijski učinak, ovaj je program snažno sredstvo u borbi protiv stigme mentalnih oboljenja.

Komentari