10. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare: Na riječkom Korzu prezentirane tradicijske barke

110
Tradicijske barke Fiumare

Započelo je ovogodišnje izdanje Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare koji promovira Rijeku i Kvarner kroz prezentaciju i valorizaciju baštinskih potencijala u području pomorstva, ribarstva i tradicijske brodogradnje.

10. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare započeo je izlaganjem šest tradicijskih barki na riječkom Korzu, koje su obnovljene u sklopu europskog projekta Arca Adriatica. Svi građani koji su danas prošetali riječkim Korzom, mogli su uočiti prekrasne tradicijske barke koje još uvijek mirišu na svježi lak za drvo. Najstarija od njih datira iz 1895. godine.

Projekt je započeo 2014. godine, a obnovljeno je 16 barki na Kvarneru te tri barke u Istri, iako su obnovljene barke i u Sloveniji, Italiji… Barke nisu samo obnovljene, već je izrađena i foto i video dokumentacija, tehnički opisi te nacrti kako bi se, ukoliko bude potrebe, mogla izraditi i replika takvih barki za 50-ak godina.

„Velik problem je što se barke, nažalost redovito ne održava. Za nekoliko godina opet ćemo biti na početku i u problemu. Ako se barke ne održavaju, one će propasti. Na tome treba raditi. Zato je tu festival Fiumare koji pokušava održati taj senzibilitet. Uz svaku barku stoji fotografija pa možete vidjeti kako je ona izgledala prije obnove i kako izgleda sada. Ove barke obnovili smo na najautohtoniji način na koji se to može“, kazao je Robert Mohović, predsjednik koordinacije Udruge za očuvanje i revitalizacije pomorske, ribarske i brodograđevne baštine, tradicijska jedra Kvarnera i Istre, organizator i glavni nositelj festivala „Fiumare 2022“.

U nastavku dana sve zainteresirane očekuje i Brodomaketarska radionica u organizaciji Hrvatskog saveza brodomarketara, bogat program u Konzervatorskom odjelu, otvorenje izložbe „Blago po površinom Kvarnera, mekušci u kvarnerskom podmorju“ autorice Milvane Arko Pijevac u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Nadalje, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održava se izložba „Priče plavog horizonta, JUGOLINIJA – 75 godina“, dok vas u Muzeju grada Rijeke očekuju Dani otvorenih vrata uz razgled postava izložbe “Riječki torpedo – prvi na svijetu”, vodstvo stalnim postavom i edukativna radionica za djecu „Potraga za torpedom“, koju će održati Josipa Verbanac. U Učilištu Libar na adresi Osječka 50 održava se radionica za 15 polaznika o magnetskoj manevarskoj ploči – Vježbe terestričke navigacije.

Tradicijske barke Fiumare robert mohović Tradicijske barke Fiumare Tradicijske barke Fiumare Tradicijske barke Fiumare Tradicijske barke Fiumare Tradicijske barke Fiumare Tradicijske barke Fiumare

L.B.

Komentari