Prvi EPK koncert u “Zajcu” – U četvrtak na riječku pozornicu stiže puhački dream team Les Vents Français

26

Nakon svečanog subotnjeg otvorenja kada je Rijeka i službeno preuzela titulu Europske prijestolnice kulture 2020., u „Zajcu“  kreću EPK programi te jedan za drugim stižu na riječku pozornicu, a već u četvrtak, 6. veljače na rasporedu je prvi EPK koncert.
Riječ je o gala komornom koncertu svjetski proslavljenog puhačkog sastava Les Vents Français.

Ovisno o repertoaru, ovaj ansambl nastupa u sastavu od dva do pet izvođača, uz pijanista Erica La Sagea.

Renomirani glazbenici, redom izvanredni solisti te članovi uglednih orkestara i pedagozi čine pravi puhački dream team kojeg je The Guardian nazvao „puhačkim ekvivalentom supergrupe“.

U Rijeci će nastupiti pet eminentnih virtuoza na svojim instrumentima: Francois Leleux na oboi (prvi oboist Komornog orkestra Europe), Paul Meyer na klarinetu (pobjednik Natjecanja mladih glazbernika), Gilbert Audin na fagotu (prvi fagotist Nacionalne opere u Parizu te profesor na prestižnom pariškom Nacionalnom glazbenom konzervatoriju), Eric Le Sage na klaviru (pobjednik natjecanja Robert Schumann) te  hrvatski hornist svjetskog ugleda Radovan Vlatković. A izvodit će najljepše skladbe za puhače Ludwiga van Beethovena, Trio za obou, klarinet i fagot u C-duru i Sonatu u F-duru za rog i klavir te Wolfganga Amadeusa Mozarta, Kvintet u Es-duru za obou, klarinet, rog, fagot i klavir KV 452.

zajc1

O umjetničkom statusu ovog sastava ne govore samo impresivne biografije instrumentalista, već i njihova koncertna karijera te bogata diskografija.
Među posljednjim angažmanima, nastupali su u brojnim važnim koncertnim dvoranama i kazalištima u gradovima diljem svijeta. Od Filharmonije u Kölnu, koncertne dvorane u Dortmundu, Mozarteuma u Salzburgu, dvorana i kazališta u Kopenhagenu, Rimu, Zürichu, Bruxellesu, Parizu, Istanbulu, Torinu, do turneje Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom.

Komentari