U ruskom gradu Habarovsku izbio je antivladin prosvjed

33

Protivladin prosvjed izbio je u subotu u ruskom gradu na krajnjem istoku Khabarovsku. Tisuće ljudi okupilo se na središnjem trgu, a neki su povikali: “Sramota Moskva!”, “Putin je lopov!” i “Dole s carom!” pozivajući se na predsjednika Vladimira Putina.

Uznemirili su se nakon Sergeja Furgala, popularnog guvernera njihove regije koji je u četvrtak uhićen i odletio u Moskvu pod optužbom za ubojstvo. Glavno rusko tijelo za kaznene istrage kaže da se sumnjiči za umiješanost u nekoliko ubojstava poduzetnika 2004. i 2005. prije nego što je započela njegova politička karijera. Furgal se u petak pojavio na sudu u Moskvi i određeno mu je da ostane u pritvoru dva mjeseca.

Policija nije pokušala razbiti subotnji prosvjed niti bilo koga uhititi. “Mi smo ga izabrali, a na nama je da mu sudimo. Podržavamo ga i ne razumijemo razlog zašto je odveden u Moskvu”, rekao je jedan prosvjednik dok je prosvjedovao.

“Želim da on bude pušten i da ostane. Ni jedno od ovih nagađanja nije dokazano. Podržavamo Furgala i zahtijevamo njegovo puštanje na slobodu”, rekao je drugi prosvjednik. Ostali protesti izbili su u manjim gradovima u regiji.

Furgal je pobijedio kandidata Putina za guvernera na izborima prije dvije godine. Njegova neočekivana pobjeda odražavala je rastuću frustraciju javnosti s Putinovom politikom i označila bolnu zapreku za glavnu stranku Kremlja, Ujedinjenu Rusiju.

Izvor: EuroNews

Komentari