Slovenija uvodi oštrije mjere: U kafiće zabranjeno bez covid-potvrda!

40

U Sloveniji se epidemiološka situacija naglo pogoršala. Naime, Slovenija je danas zabilježila 3166 novooboljelih od Covida-19, a samo tjedan dana ranije evidentirano ih je 2145. Zbog toga, slovenska vlada odlučila je uvesti oštrije restriktivne mjere, a ukoliko se negativan trend nastavi, epidemiološke mjere mogle bi biti još strože.

Naime, od ponedjeljka se uvode češća obavezna testiranja u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a učenici i studenti koji se samotestiraju kako bi mogli na nastavu, morat će se testirati dva puta tjedno umjesto jednom tjedno. Ako su ljudi u neposrednom kontaktu s drugim osobama morat će nositi maske čak iako su cijepljeni.

Pri ulasku u kafiće u Sloveniji će se morati pokazati covid-potvrde. U slučaju da posjetitelji odbiju pokazati covid-potvrdu ili se identificirati, vlasnici lokala morat će im zabraniti ulaz jer u protivnom snose odgovornost.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da je, uz trend u kojem je 3000 ili 4000 novozaraženih dnevno, zadnji trenutak da se spriječi Bergamo i slom zdravstvenog sustava. Ako se ovakav trend nastavi kao moguća mjera razmatra se ograničavanje kretanja, uvođenje online nastave ili obavezno testiranje za sve učenike i studente. U međuvremenu se otvaraju i još dvije bolnice za Covid-pacijente.

L.B.

Komentari