Masivni dio rakete srušit će se na Zemlju u nedjelju, ne zna se točno gdje

137

Stručnjaci smatraju da će se ovog vikenda na Zemlju srušiti ogroman raketni potisnik. Velika je vjerojatnost da neće svi njegovi dijelovi izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu, već da će neki pasti i na tlo.

Potisnik (rocket booster) je dugačak je 53.6 metara i težak oko 23 metričke tone, a dio je nedavno lansirane kineske rakete.

Dobra vijest je da su šanse da za značajnu štetu prilično male. Loša vijest je da za sada nemamo čvrstu ideju o tome gdje će se raketni nosač vjerojatno srušiti.

Kada će se dogoditi pad?

Istraživači diljem svijeta naporno rade kako bi shvatili taj dio. Zasad su prilično sigurni da će se pad dogoditi 31. srpnja 2022. i da će vjerojatno pasti ispod žutih i plavih vrtložnih linija na donjoj karti.

“Zbog nekontrolirane prirode pada, postoji različita vjerojatnost da će preživjeli ostaci pasti u naseljeno područje – više od 88 posto svjetske populacije živi pod potencijalnim tragom krhotina”, rekla je Aerospace Corporation, tvrtka koja prati ovaj objekt, rečeno je u priopćenju za javnost ovog tjedna. “Objekt ove veličine neće u potpunosti izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu. Obično 20 do 40 posto mase velikog objekta pada na tlo, iako to ovisi i o njegovom dizajnu”, dodala je.

Ako ovo zvuči kao poznati scenarij, niste u krivu

Prošle godine dogodila se vrlo slična stvar – s krhotinama koje su srećom pale u udaljeni Indijski ocean. Međutim, 2020. godine dijelovi raketnog nosača iste marke srušili su se u blizini afričke Obale Bjelokosti, šaljući krhotine u sela: ali još uvijek bez zabilježene veće štete.

Dotični raketni pojačivač dolazi iz rakete Long March 5B, koju je lansirala Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) 24. srpnja 2022., sa zadatkom isporučivanja novog modula u orbitu kako bi se pomoglo u izgradnji rastuće svemirske stanice Tiangong u zemlji.

Postoje potisnici za višekratnu upotrebu, poput onih kompanije SpaceX, koji se kontrolirano spuste na površinu te se mogu koristiti u narednim misijama. NASA-ini potisnici obično su padali kroz atmosferu pomoću padobrana, i to u predvidljivo područje.

Budući da je kineski Long March 5B tako masivan, moguće je da će otprilike 4 do 9 metričkih tona potisnika završiti na tlu. Dobro je znati da je ranije ovog tjedna objavljena studija koja je analizirala šanse pogiblje od pada svemirskog otpada u narednom desetljeću, koja je utvrdila da postoji samo 10% vjerojatnosti jednog ili više smrtnih slučajeva.

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari