Da bi izbjegli policijski sat i potpuni lockdown za Božić, Talijani uvode covid-SUPER-potvrdu!

242

Italija će od prosinca pooštriti pravila o svom sustavu zdravstvenih potvrda jer stopa zaraze Covid-19 i stopa hospitalizacije nastavlja rasti. Talijanski premijer Mario Draghi održat će sastanak s regionalnim čelnicima u ponedjeljak navečer, čime će započeti višednevni razgovori o novoj vladinoj uredbi za koju se očekuje da će biti objavljena do petka, javlja nacionalna televizija Rai.

Kako se zdravstvena situacija pogoršala diljem Italije posljednjih tjedana – osobito u sjeveroistočnim regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i autonomnoj pokrajini Bolzano – čelnici lokalnih samouprava sve više traže nove mjere, uglavnom u obliku daljnjih ograničenja na necijepljene po takozvanoj shemi “covid-super-potvrda”.

Italija je u kolovozu počela izdavati svoj zdravstveni certifikat ili „zelenu propusnicu” Isprva ga je učinila uvjetom u mnogim mjestima za razonodu i kulturu kao što su kina i unutarnji prostori restorana, prije nego što se proširila na radna mjesta i neke oblike javnog prijevoza. Potvrda pokazuje da je nositelj cijepljen protiv Covida-19, da se oporavio od bolesti u posljednjih šest mjeseci ili je negativan u posljednjih nekoliko dana. Umjesto toga, predložena “covid super potvrda” izdavala bi se samo onima koji su cijepljeni ili oporavljeni od Covida-19, a covid-potvrde koje se izdaju na temelju testiranja u budućnosti će vrijediti samo za ulazak na radna mjesta.

Iako još nisu donesene nikakve konkretne odluke, izvori unutar ministarstva zdravstva naznačili su da razmatraju mjeru za bilo koju regiju proglašenu “narančastom” zonom većeg rizika. “Zatvaranja i ograničenja ne smiju plaćati cijepljeni”, rekao je podsekretar za zdravstvo Andrea Costa, dodajući da bi plan “covid super potvrde” jamčile necijepljenima pristup radnim mjestima i osnovnim potrebama, ali određene aktivnosti poput odlaska u restoran, kino ili kazalište trebaju biti rezervirani za cijepljene ako se situacija pogorša.Jasno je da moramo donijeti nove inicijative”, rekao je u intervjuu za Sky TG24 u nedjelju.

Trenutačno je cijela Italija i dalje u zoni najnižeg rizika, s nekoliko zdravstvenih mjera. Međutim, nekoliko regija sada se približava pragovima na kojima bi sljedećeg tjedna bile premještene u ‘žutu’ zonu i – ako se situacija nastavi pogoršavati – riskira da dva tjedna kasnije budu stavljene pod ograničenja narančaste zone. Costa je rekao da je planirana obveza treće doze za zdravstvene radnike “već predviđena i da će biti odobrena ovog tjedna”. Ministar zdravstva Roberto Speranza iznio je prošlog tjedna prijedloge da treće doze budu obvezne za zdravstveno osoblje koje već podliježe zahtjevima cjepiva, kao i da se smanji valjanost talijanske covid-potvrde s 12 na devet mjeseci za osobe koje su cijepljene, uključujući i treću dozu.

Promjene još nisu službeno odobrene, ali se očekuje da će doći od 1. prosinca u skladu s planiranom novom uredbom koja bi trebala biti potpisana do kraja tjedna. Druge mjere koje vlada navodno razmatra uključuju smanjenje valjanosti covid-potvrda na temelju rezultata PCR testova sa 72 na 48 sati, a one koje proizlaze iz rezultata brzog testiranja bit će smanjene s 48 na 24 sata. Također zdravstveni stručnjaci i regionalni čelnici pozivaju da se prestanu izdavati covid-potvrde na temelju rezultata brzih testova, jer su oni manje pouzdani od rezultata PCR testa.

Izvor: The Local

L.B.

Komentari