Prvo lansiranje astronauta SpaceX otkazano je zbog vremenskih prilika – sljedeći pokušaj određen za subotu

22

Privatna kompanija Elona Muska SpaceX trebala je jučer u 22:33 lansirati dvojicu astronauta u orbitu što bi ujedno bio prvi let NASA-inih astronauta nakon 9 godina. Trebao je to biti leta astronauta Douga Hurleyja i Boba Behnkena u novoj kapsuli Crew Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). U Cape Canaveralu su bili predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence.

Ipak polijetanje je otkazano u zadnji tren, 17 minuta prije samog lansiranja, zbog loših vremenskih uvjeta budući da bi grmljavinsko nevrijeme i snažno elekrično polje moglo uzrokovati udare munja. “Neće to uspjeti baš tako”, rekao je meteorolog na NASA-inoj emisiji prije lansiranja. Dodao je da bi se, ako bi imali dodatnih 10 minuta čekanja, uvjeti mogli promijeniti. Ali prozor za lansiranje traje samo oko jedne sekunde zbog brzo mijenjajuće pozicije Međunarodne svemirske stanice, kamo bi kapsula krenula. Međutim, kako je posada lansirnog metala iz rakete istovarila pogonsko gorivo, postalo je jasno da će električnom polju biti potrebno najmanje 25 minuta da dostigne sigurnu razinu.

Oluje su danima mučile rt Canaveral. U ponedjeljak je na tom području palo više od 2 centimetra kiše. Vremenske prilike najavile su 60% šansu za lansiranje, ali do srijede ujutro šansa je bila 50-50%. SpaceX – privatna raketna kompanija koju je osnovao Elon Musk 2002. – i NASA se sada pripremaju za pokretanje misije, nazvane Demo-2, u subotu u 22:22 prema istočnom vremenu, odnosno u 15:22 po lokalnom vremenu. Ako to lansiranje ne uspije, imaju još jednu priliku u nedjelju u 15 sati po istočnom vremenu.

45. meteorološka eskadrila američkih zračnih snaga projicirala je 40% šanse da vremenski uvjeti budu nesigurni i za subotu i za nedjelju.

Izvor: Science Alert

Komentari