Završetak jeseni u dinamičnom tonu i s primjerenim vremenom

28

Ulaskom u zadnjih 8 dana mjeseca studenog, a može se reći i klimatološke jeseni, pao je prvi konkretniji snijeg u višem gorju, uglavnom iznad 800 metara, dok je površinski zabijelilo i do 700 metara nadmorske visine. Razlog prvom snijegu leži u spuštanju hladne fronte sa sjeverne strane koja je sporo napredovala prema moru od kuda je nailazio i dalje slab protok vlažnog zraka pa je oborina u ponedjeljak bilo i na istoku Kvarnera gdje se mjerilo do 20 mm (na Krku).

Sinoptička situacija

U prošloj smo najavi spomenuli da se očekuje spuštanje hladnog zraka prema središnjoj Europi za kraj vikenda što se u određenoj mjeri i ostvarilo o čemu svjedoči i uvodni odlomak ovog teksta, a hladan se zrak putem zaustavio kod Alpa te se dijelom proširio do Španjolske i time potencirao dvije ciklone, jednu kod Španjolske (C1) i drugu kod Sardinije (C2). Ova C2 je uzrokovala oborine u ponedjeljak na Kvarneru i snijeg u gorju, a pošto je kasnije procurio hladan zrak s istočne strane Alpa zapuhala je i bura te „raščistila” oborine s Kvarnera.

Glavnu sinoptičku ulogu igra anticiklona koja se centrom nalazi kod Irske te svojim djelovanjem zahvaća čitavu zapadnu Europu. Ona bi trebala odigrati ključan faktor u određivanju vremena kod nas u ovom tjednu jer bi tijekom utorka započelo spajanje uz pomoć grebena s anticiklonom na Grenlandu gdje se akumulira vrlo hladan zrak. Zatim bi uslijedilo spuštanje hladnog zraka preko Islanda i Engleske do Španjolske što bi dodatno ojačalo C1 ciklonu koja bi bila prisiljena pomicati se dalje na istok prema nama. No prije nego što hladnoća dođe do našeg područja, prvo će zbog približavanja ciklone ojačati jugozapadno visinsko strujanje (jugo po površini), a sukladno s tim i zatopliti pa od četvrtka očekujemo porast naoblake, a kasnije i kiše.

Kako C1 bude napredovala prema nama, u isto vrijeme će se stvoriti nova ciklona (C3) daleko kod Islanda od kuda će krenut na put uz greben anticiklone (Engleska, Francuska) do središnje Europe. O njoj (C3) će ovisiti daljnji razvoj sinoptičke situacije za vikend jer kada C1 dođe do našeg područja (vjerojatno u petak) na istom će se mjestu započet stvarati nove Genovske ciklone zbog razlike između tople južne strane Alpa i hladne sjeverne gdje će se zaustaviti hladna fronta. Tada dolazi na red odluka od ciklone C3, odnosno njezina će daljnja putanja od Engleske odlučivati o tome da li će se potencirati nova hladna ciklona (C4) kod Genove ili ćemo ostati u toplom sektoru jugozapadnog strujanja koje će biti na snazi od četvrtka.

Dakle do vikenda više manje imamo smjernice o vremenu, a za daljnji razvoj ćemo zbog nesigurnosti svih modela pisati u vikend najavi.

Prognoza vremena za PGŽ

Utorak na Kvarneru još u jutarnjim satima uz djelomičnu naoblaku, a zatim ostatak dana pretežno vedro dok će se u Gorskom kotaru razvedriti tek iza podne do kada će prevladavati oblačno uz povremen slab snijeg. Na Kvarneru će puhati jaka i olujna bura, u Velebitskom kanalu i s orkanskim udarima, a u Gorskom kotaru umjeren sjeveroistočnjak u slabljenju prema večeri. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, na jugu Kvarnera do 13°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Srijeda bez oborina. Do sredine dana pretežno vedro, a zatim slijedi nailazak umjerene naoblake koja će se prema kraju dana postepeno popunjavati. Bura će od jutra s jake oslabiti na umjerenu sredinom dana, a navečer će se i potpuno smiriti dok u Gorskom kotaru slab istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, u zaleđu Rijeke osobito zapadnom do -2°C, a u Gorskom kotaru od -1 do -6°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

četvrtak oblačno uz kišu od prije podne koja će postepeno jačati prema kraju dana. Jugo će se prema kraju dana probijati sve više u Kvarnerski zaljev pa bi navečer moglo imati umjerenu jačinu s jakim udarima. U Gorskom kotaru slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, uz more do 11°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Petak i dalje nestabilan uz čestu kišu te vjetrove jugozapadnog smjera, a temperaturno slično četvrtku.

Vikend vrlo promjenjiv, vjerojatno uz oborine, javlja RiMeteo.

Komentari