Zagreb, 151016. U hrvatskim gradovima odrzava se Noc bez nesreca u kojima se na alkohol testiraju mladi vozaci. Foto: Neja Markicevic / CROPIX

U organizaciji udruge Sigurnost u prometu, uz potporu Nacionalnog programa Sigurnosti cestovnog prometa MUP-a i pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Drivers – RYD) u noći sa subote na nedjelju 21./22. listopada 2017. po šesti put će se u Hrvatskim gradovima održati već tradicionalna međunarodna akcija Europska noć bez nesreća.

Partneri u provođenju ove akcije su Fakultet prometnih znanosti i Zagrebačka pivovara koja se već petu godinu pridružuje ovoj aktivnosti u sklopu svoje akcije „Razmisli, kad piješ ne vozi“.

Cilj ove akcije je podizanje razine svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji sukladno propisima, s naglaskom na pogibeljnost vožnje pod utjecajem alkohola. Prema podacima MUP-a, u 2016. godini nastradali sudionici prometnih nesreća koje su prouzročile osobe do 24 godine motornim vozilima zbog vožnje pod utjecajem alkohola čine 38 posto od ukupno svih poginulih. To je čak 19, od sveukupno 307 osoba poginulih u cestovnom prometu, što je izrazito preveliki omjer kada se uzme u obzir relativno mali udio od ukupno prijeđenih kilometara vozača do 24 godine u odnosu na sve ostale vozače.

Tako će mladi vozači između 18 i 26 godina u Rijeci moći sudjelovati u dobrovoljnom alkotestiranju ispred pubova Phanas i Bačva uz podršku volontera SUP-a i sudenata Fakulteta prometnih znanosti te Zagrebačke pivovare i pokazati što znači biti odgovoran vozač.

Koncept ove akcije je na dobrovoljnoj bazi, a provest će se na način da se u svakom od odabranih noćnih klubova ekipa volontera na ulazu ponudi grupi ljudi dobrovoljno sudjelovanje u aktivnosti. Grupa će odrediti jednog, pa čak i više članova grupe, koji pristaju da tu noć neće konzumirati alkohol i da budu „odgovorni“ vozači („responsible young driver“) na povratku grupe kući. Odabrani vozač će dobiti narukvicu radi lakše prepoznatljivosti, a u slučaju da se ustanovi kako odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol dodijelit će mu se mali poklon. U slučaju da odabrani vozač ipak bude pod utjecanjem alkohola sugerirat će mu se da ne sjeda za upravljač.