U Rijeci je posađeno 50 tisuća lukovica nizozemskog cvijeća koje će cvjetati sljedećih 15 godina

58

U sklopu programa Zeleni val Europske prijestolnice kulture, danas su Komunalno društvo Čistoća i nizozemska tvrtka JUB Holland posadili 50 tisuća cvjetnih lukovica na dvije zelene površine u Rijeci, u Parku Nikole Hosta i u Parku Mlaka.

Većina lukovica posađena je danas na 500 kvadratnih metara, a preostali manji dio u prosincu će saditi zainteresirani građani uz pomoć djelatnika KD Čistoća.

„Danas smo posadili mješavinu od 30 različitih vrsta cvjetnih lukovica koje cvjetaju u različito vrijeme. U mješavini se nalaze lukovice tulipana, narcisa, ukrasnog luka i ljiljana, a prve ćemo cvjetove vidjeti već u travnju 2020. godine.“, objašnjava Jos Beelen, zastupnik prodaje lukovica za centralnu Europu i Francusku iz tvrtke JUB Holland.

Posađene lukovice različitom će dinamikom rasti od proljeća do ljeta odnosno sve do ljetne košnje, a lukovice bi trebale cvjetati narednih 15 godina.

„Osim što cvijeće ima funkciju uljepšati grad, ova je sadnja važna jer potiče bioraznolikost i izvrstan je cvjetni materijal za pčele samice, leptire , bumbare i ostale kukce oprašivače. Ono što je također zanimljivo kod ove sadnje jest što se radila strojem koji se po prvi put upotrijebio u Hrvatskoj, a specifičan je jer lukovice ubacuje pod travnjak kojeg pritom ne oštećuje. Ovaj stroj se koristi u situacijama kada se želi postići dugotrajnost i održivost kako bi se izbjegla sadnja lukovica svake godine.“, objasnila je projektantica zelenih površina iz KD Čistoća, Bia Gec.

Komentari